Joulurauha ympärivuotiseksi käyttövoimaksi – näin onnistut

Kirjoittaja: Nina Rinne

Pelolla vaikuttaminen mitätöi toista, läsnä oleva ja arvostava rinnalla kulkeminen vahvistaa. 

Johda ja ole toiselle kollega (tai vanhempi, puoliso tai ystävä) siis sydämestäsi käsin – kivun, pienuuden ja niukkuuden sijaan. Tämä on elämänmittainen harjoitus, ei vain asenne tai taito.

Istun kollegani kanssa junassa, huomaan vastailevani keskustelussa passiivis-aggressiivisesti. Mielessäni en todellakaan pidä siitä tyylistä jolla puhun, mutta en silti pysty lopettamaan sitä. Pyydän kuitenkin anteeksi sävyäni. Vasta kotona tajuan, että koin itseni epävarmaksi ja oma pienuuteni sai minut hyökkäämään.

Tähän liittyy kaava, joka johtajuudessa, vanhemmuudessa ja muissa vaikuttamistilanteissa toistuu. Se näkyy siinä miten ihmiset yrittävät kurottaa sisällään olevaa arvottomuuden tunnetta kiinni käyttämällä epäreilua valtaa toisia kohtaan. Arvottomuuden kokemus voi olla hyvin pieni häivähdys – pelon hetki tai tunne riittämättömyydestä – joka saa meidät uhkailemaan, vaatimaan epäreilusti, olemaan härkäpäisesti oikeassa tai olemaan kuuntelematta toista.

Pidä itsesi hereillä tai pienuus kaappaa

Voidakseen johtaa tai olla vanhempi lapsilleen sydämestään käsin (ei kivusta) vaatii itsearvostusta ja itsetuntemusta. Meidän varhaiset kokemuksemme kohtaamisesta ja vuorovaikutuksesta antavat meille syvälle juurtuneen mallin ja toistamme niiden aiheuttamia vaikutuksia; hyvässä ja pahassa – jollemme ole hereillä itsemme kanssa.

Jos vastuullasi on ihmisiä, heidän välisiä suhteitaan – on itsetietoisuuden lisäämiseen todella käytettävä aikaa. Ja väitän, että me kaikki tarvitsemme tätä työyhteisöissä. Yhä enenevässä määrin työelämässä ajatellaan, että ”kaikki ovat johtajia”, kotioloista puhumattakaan.

Jos vastuullasi on ihmisiä, heidän välisiä suhteitaan – on itsetietoisuuden lisäämiseen todella käytettävä aikaa.

Mitä sinä haluat tuoda maailmaan?

Esimerkkinä – tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa käytäviä keskusteluita johdetaan argumentoimalla ääripäistä käsin, joka on vallan ottamista ja vallan käyttämistä niukentavasti. Se ei ole arvostavaan keskusteluun kutsuvaa, vaikka monen asian voisi kääntää siten. Tuleva viikko tuo tähän kuitenkin hetkellisen muutoksen. Kokenut verkkomoderaattori Saga Raippalinna sanoo, että joulu tuo rauhan myös nettiin – joulumieli hillitsee raivoa ja vihapuhetta – joka usein kumpuaa sisäisesti koetusta  pienuudesta ja niukkuudesta sekä halusta vaikuttaa itsekkäästi vain omia tarkoitusperiä palvellen.  

Voisimmeko ottaa joulun mielen – rauhan ja rakkauden – ympärivuotiseksi käyttövoimaksi ja katsoa itseämme ja toisiamme sen kautta, jotta rakentaisimme rikkomisen sijaan ja jotta vahvistaisimme heikentämisen sijaan. 

Johda sydämelläsi. <3   Ja anna lahjaksi rohkeutta ja rakkautta. Sitä mekin laitamme tänä vuonna eteenpäin ja tarvitsemme muuten sinun apuasi siinä. Tutustu, auta ja osallistu. 

Nina Rinne  

Nina@sitomo.fi, puh. + 040 078 4227

SITOMO I Designing strong & resilient organizations 

 

 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!