Itseohjautuva työympäristö vaatii loistavan johtajan!

Kirjoittaja: Vieraskynä

Itseohjautuva työympäristö on nykypäivää; töitä tehdään eri puolilta maailmaa eri kellon aikoihin. Työ ei ole enää tiettyyn paikkaan sidonnaista, eikä ole enää sitä käytävän varrella toimistossaan istuvaa vanhanajan esimiestä, jota kaikki hivenen pelkäävät.

Nykyisten työyhteisöjen johtaminen vaatii paljon enemmän kuin excelin, keppiä ja porkkanaa. Työntekijöiden eli asiantuntijoiden sitouttamiseen ja motivointiin pitäisi panostaa – työstä pitäisi saada merkityksellistä. Valitettavasti näin harvoin on.

Itseohjautumista, etätyötä ja palkitsemista käytetään houkuttelemaan työntekijöitä sisään, mutta siihen se oikeastaan tyssääkin. Vältetään viimeiseen saakka käyttämästä termejä esimies ja alainen, halutaan luoda yhteisöllinen ja tasa-arvoinen työympäristö jossa kaikilla on kivaa.

Valitettavasti se ei vaan toimi näin – tai voi toimia jos se johdetaan oikein.

Asiantuntijan sitouttaminen työhön vaatii, että henkilöstä välitetään ja hän tietää mitä häneltä odotetaan ja miksi asioita tehdään.

Kuinka moni teistä tietää, miksi yritys jossa olette, on perustettu? Mikä on se suurempi ja syvempi syy toiminnalle?

Jos ja kun sen tietää ja yrityksen arvot ja näkemys kohtaavat työntekijän vastaavat, ollaan jo lähellä. Vielä kun ihmisiä johdetaan ihmisinä – empaattisesti ja suurella näkemyksellä – niin avot.

Organisaation, joka nojaa vahvasti itseohjautuvuuteen, suurimpia kompastuskiviä ovat alusta pitäen liian suppea perehdytys ja huono johtaminen tai jopa johtamisen puute.

Nämä tekijät luovat ympäristön jossa vahvat ja voimakkaasti itseohjautuvat henkilöt pääsevät hommaan sisään, mutta osa henkilöstöstä jää roikkumaan epätietoisuuden rajoille. Ja silloin hiljaisempien on todella helppo jäädä jalkoihin, luovuus ja tekemisen ilo jää puuttumaan. Tällöin suuri osa työntekijän potentiaalista jää helposti käyttämättä.

Tässä kohtaa hyvä johtajuus astuu kuvioon. Jos organisaation vastuut, oikeudet ja velvollisuudet ovat hyvin ja selkeästi kommunikoituja ja niiden mukaan toimitaan – hyvä johtaja tai esimies huomaa ongelman ja ottaa asiasta vastuun.

Itseohjautuvuus on äärimmäisen hieno ja tehokas tapa toimia isommassakin organisaatiossa, mutta se vaatii hyvän johtamiskulttuurin, hyvät johtajat sekä tarpeeksi aikaa työntekijöille.

Seuraavan kerran kun kysyt työntekijältä: Miten menee? Ole kiinnostunut vastauksesta ja kuuntele se loppuun saakka.

Jyrki Uusitalo, Project Director, Soikea

Onko johtamiskulttuurin kehittäminen teillä ajankohtainen asia juuri nyt? Ota ensimmäiset askeleet ja nappaa itselle Muutosjohtajan käsikirja  avuksi muutokseen. 

Voit myös ottaa rohkeasti yhteyttä meihin! Meistä olisi mahtava kuulla sinusta!  

 Riikka Seppälä/ riikka.seppala@sitomo.fi, puh. 0503712000

”Sitomo, designing strong & resilient organizations” 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!