Vaiettu ja odottamaton kilpailuetu – haavoittuvuudesta menestystä

Kirjoittaja: Riikka Seppälä

Haavoittuvuus on tuskin piirre, joka tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan hyvistä johtajista. Sitä ei mainita strategiassa eikä sille voi suoraan laskea tuotto-odotuksia. Ehkä kuitenkin kannattaisi, sillä ilman haavoittuvuutta organisaatioissa ei ole rohkeutta ja ilman rohkeutta ei synny uudistuskykyä, innovaatioita ja menestystä. Yksi kaikkien aikojen rohkeimmista teoista on johtajana olla julkisesti haavoittuvainen työntekijöillesi ja laajemmin maailmalle. 

Kuvittele tilanne, että olette tehneet aiemmin päätöksen, jonka vaikutukset eivät etene suunnitellusti. Olette ottaneet tietoista riskiä ja nyt riski on vaarassa realisoitua. Tarvitsette rohkeita päätöksiä ja järeitä työkaluja, joilla korjata suuntaa. Ahdistaa, kun asia pitää valmistella hallitukselle. Mieli tekisi ehkä näytellä, että asiat ovat paremmin, kuin ne oikeasti ovat. Kuitenkin päätätte katsoa asioita, kuin ne oikeasti ovat ja lähteä siltä tasolta valmistelemaan uusia ehdotuksia. Tässä on kyse haavoittuvuudesta; kyvystä sietää epämiellyttäviä tunteita ja normalisoida niitä itselle ja ympärilleen.

 Haavoittuvuuden epäedullinen ja valheellinen räppi

Haavoittuvuus voi olla sanana totaalinen keskustelun tappaja työyhteisöissä. Sen räppi on usein huono, etenkin kun puhutaan ihmissuhteista ja tuloksen johtamisesta. Me jokainen miellämme haavoittuvuuden omalla tavallamme. Joissakin se herättää epäedullisia, jopa luotaantyöntäviä mielikuvia. Usein me yritämme piilottaa haavoittuvuutemme hinnalla millä hyvänsä, ettei kukaan vain näkisi sisäämme. Haavoittuvuutta ei kuitenkaan kannattaisi piilottaa. Päinvastoin.

Haavoittuvuus on emotionaalisesti älykkään johtajan yksi parhaista työkaluista. Rohkeat johtajat hyödyntävät haavoittuvuutta todellisiin yhteyksiin, innovaatioihin ja oppimiseen. He omaksuvat haavoittuvuushetket tunnustamalla nykyisen tilansa, ottavat vastuun tunteistaan ​​ja pyytävät ja antavat apua.

Jos haavoittuvuudelle ei anneta työyhteisöissä tilaa, eikä sille löydy yhteistä kieltä, energia kohdistuu epävarmuuden ja pelon peittelyyn. Näin syntyy varjoja, jotka pesiytyvät sitä syvemmälle yrityskulttuuriin, mitä tiukemmin haavat peitetään. Lopulta syyllisyys, puolustuskanta ja häpeä estävät ihmisiäsi ottamasta asianmukaisia ​​riskejä, joka tappaa luovuuden ja aloitekyvyn.

Kohti kasvun ja oppimisen kulttuuria

Kun avaat oven haavoittuvuudelle, otatte organisaationa ensimmäisen askeleen kohti tunteiden omistamista. Samalla luot ihmisten keskuuteen kasvua ja oppimista vauhdittavia turvapaikkoja. 

Tässä 4 askelta, joilla valjastat haavoittuvuuden lyömättömäksi kilpailueduksi:

Kysy kuinka voin auttaa 

Aidot yhteydet muodostuvat, kun olet avoin kokemuksistasi. Eikä tämä nyt tarkoita, että paljastaisit kaikki henkilökohtaiset salaisuutesi. Kyseessä on sellaiset haavoittuvuuden hetket, kun elämä tapahtuu ihmisille. Ja sehän tapahtuu, joka päivä. Juuri parasta aikaa olemme kaikki keskellä ennen näkemätöntä  koronaepidemiaa, jossa elämä näyttäytyy monille meistä väkevimmillään.  Juuri tässä hetkessä on tärkeää, että osoitat haavoittuvuutesi myös itse johtajana ja luot organisaatiossasi tilaa keskusteluille, joissa työntekijät saavat apua epävarmuuteen tai kriisistä toipumiseen. Sellaiset työpaikat, joista löytyy tällaisia paikkoja, ovat valmiimpia käsittelemään epäonnistumisia ja nousemaan niistä vahvempana yhdessä.

Laske panssari

Haavoittuvuuden salliminen nostaa organisaation suorituskykyä ja tuo menestystä. Johtajana yksi rohkeimmista teoista on olla julkisesti haavoittuvainen ihmisten suuntaan. Näin rikot sankarimyytin kuvaa kaikki voipaisesta johtajasta ja näytät esimerkkiä siitä, että ihmisyys riittää. Osoitat teoillasi, että jokainen saa olla omanlaisensa, ja että jokainen on myös vastuussa itsestään ja siitä mitä työyhteisöön tuo. Haavoittuvuus työssä ja johtajuudessa tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että olet valmis ottamaan panssarin pois, laittamaan sen syrjään ja tarkistamaan egosi ovella. Sinulla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia, saat ottaa kantaa ihmisten näkökulmiin ja ajatuksiin, eikä sinun tarvitse olla ensimmäinen, jolla on idea tai ensimmäinen, joka vastaa.

Muuta ajatteluasi 

Haavoittuvuuden salliminen mahdollistaa sen, että opit johtajuudessasi näkemään liiketoiminnan ja sen mitä ihmiset tarvitsevat, empaattisesti johtamiesi ihmisten silmien kautta. Kun otat askeleen taaksepäin ja annat muiden ottaa vetovastuuta, ihmiset tuntevat olevansa entistä vahvemmin yhteydessä toisiinsa ja sitoutuneempia organisaation yhteiseen visioon. Tämä on erityisen tärkeää muutoksen nopeuden vuoksi: uudistumisen kannalta on kriittisen tärkeää, että kaikkien osaaminen ja näkökulmat saadaan esiin ja hyödynnettäväksi. Tämä edellyttää, että tiimin suhteiden voima maksimoidaan parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Sellaisen luottamuksen rakentamiseksi, jossa voimasuhteet ovat tasaiset, voit omalla johtajuudellasi vaikuttaa avoimuuden, vastuuvelvollisuuden ja haavoittuvuuden osoittamisen voimalla.

Tarkista egosi ovella

 Vaikuttavin hetki, jonka johtaja voi tarjota, on olla – vain istua ja kuunnella. Voit hetkeksi luopua keskustelun ohjaamisesta ja vain kuunnella. Näin valjastat ihmisten potentiaalin esiin. Kun asetat egosi sivuun, pysyt kiinnostuneena ja keskittyneenä keskusteluun. Voit kuulla ja omaksua ihmisten ideoita täysin. Kun egosi nostaa päätään, niin se muistuttaa itseäsi, että se ei koske sinua, vaan ympärilläsi olevia ihmisiä.

Miten on, oletko valmis avaamaan oven haavoittuvuudelle ja valjastamaan siitä lyömätöntä ja kopioimatonta kilpailuetua. Olisiko nyt aika laittaa valot päälle? Jos vastaat kyllä, ota ensimmäisen askel ja lähde mukaan professori Brené Brownin oppeja soveltavaan Brave New Leader™ valmennukseen kehittämään itseäsi rohkeana johtaja. 

Riikka Seppälä 

Riikka@sitomo.fi, puh. 050 371 2000 

SITOMO I Designing strong and resilient organizations 

 

 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!