Muutosjohtaminen ei ole projekti – vie työyhteisöä kohti kasvua ja seuraavia murroksia

Kirjoittaja: Nina Rinne

Jatkuvan, kannattavan kasvun tekeminen on universaali tavoite, johon silti vain todella harva yritys pystyy. Harvardin professorin Gary P. Pisanon mukaan organisaation kasvun esteet ovat useimmiten itseaiheutettuja. Nopean kasvun keskellä muutoksen ja muutoskyvykkyyden johtaminen jää helposti jalkoihin.

Tyypillisesti yrityksen onnistuessa löytämään kasvun liiketoimintalähtöiset avaimet, palkataan osaamista nopeasti ja tehdään muutaman vuoden pyrähdys. Jos organisaation sisäiset mallit eivät skaalaudu ja tue kasvua, kasvu tyssää. Muutosta ei saada vietyä arkeen.

Johtajat pyrkivät tällöin tekemään äkillisiä pelastusliikkeitä; säästetään kehittämisestä (R&D, koulutus, valmennus), muutetaan liiketoiminnan painopisteitä nopeasti tai ostetaan puuttuvaa osaamista markkinoilta. Jos uudistusten integrointi ei onnistu olemassa olevaan organisaatioon, kestävä kasvu hidastuu tai pysähtyy syntyneiden haasteiden vuoksi vuosiksi.

Miten luoda muutoskyvykästä ja kasvun mahdollistavaa organisaatiota?

Kannattava ja jatkuva kasvu edellyttää tasapainoa. Samaan aikaan etsitään uusia mahdollisuuksia markkinassa ja luodaan kasvun mahdollistavaa organisaatiota. Kun työyhteisön muutoskyvykkyyden luomisessa onnistuu, voi kasvupolku jatkua vuosikymmeniä.

Muutosjohtaminen ei ole projekti, vaan sellaisten organisaation toimintamallien luomista, jotka voivat skaalautua ja muuntua. Tämä edellyttää oikeanlaisen ajattelutavan omaksumista. Kasvuvauhtia pyritään pitämään mahdollisimman nopeana, mutta se on jatkuvaa proaktiivista johtamista sekä tasapainoilua. Tämä onnistuu vain, jos suunta on selvillä. Tärkeää on etsiä toimivaa metodiikkaa, jolla hallita osaamisen kehittämistä ja eri tarpeiden säätelyä.

Kasvu vaatii rohkeita päätöksiä, kädenlämpöinen ei riitä.

Kasvu vaatii rohkeita päätöksiä, kädenlämpöinen ei riitä. Organisaatioymmärrys ja -kyvykkyydet, oikeanlainen johtaminen ja kulttuuri ovat elintärkeitä kasvun mahdollistajia. Kasvua ja muutoskyvykkyyttä luova johtaja varmistaa, että:

  • Priorisoinnit nojaavat yrityksen strategiaan ja tavoiteltavaan kulttuuriin.  
  • Organisaation toimintamalli, kasvun rahoitus, kulttuurin ja johtamisen kehittäminen sekä sopiva liiketoimintamalli mahdollistavat kasvun.  
  • Tutut ja uudet toimintamallit ovat jatkuvan arvioinnin ja kehittämisen kohteena.

Hyvän johtamisen määritelmä muuttuu kasvun eri vaiheissa

Kasvua ei synny ilman kipua. Siksi kasvuyrityksen johtajien on oleellista osata kohdata ihmisen tasolla epävarmuutta ja muita epämiellyttäväksi koettuja kokemuksia. Riskinä on, että kasvukivuilla selitetään aidot puutteet henkilöstötarpeessa ja ihmisiä palaa loppuun. Kasvun edellyttämiä yrityksen sisäisiä olosuhteita on johdettava samanlaisella ennakoinnin asenteella, kuin esimerkiksi rahoitusta ja liiketoimintaan kuuluvia asioita.

Keskijohto kohtaa kasvun paineet usein rankimmin.

Keskijohto kohtaa kasvun paineet usein rankimmin. Eri osa-alueiden samanaikainen kehittäminen sekä ihmisten johtaminen muutoksessa ovat todella vaativa yhtälö. Ihmisen perusluonteeseen kuuluu, että mukavia asioita ja tunteita kohti pyritään ja ikäviä vältellään. Esihenkilöiden on pystyttävä kommunikoimaan ja kohtaamaan ihmisten huolet ja ajatukset. Keskijohdon laadukas johtaminen jää usein liian vähälle huomiolle, mikä on yksi riski kasvun hidastumiseksi.

Hyvän johtamisen määritelmä kasvun eri vaiheissa on muuttuva. Johtamisen kehittäminen ja vaaliminen ovat keskeisiä kasvun mahdollistajia. Tietyissä vaiheissa on rakenteet otettava eri tavoin huomioon. Muuten väliaikaiseksi ajatellut ns. kasvukivut eivät jääkään väliaikaisiksi.

Kasvukulttuurissa jokainen on aktiivinen toimija ja vastuullisuus on arvokasta pääomaa. Kehitys tapahtuu jatkuvassa dialogissa organisaatiossa, sen asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa.

Nina Rinne, CEO, Founder
+358 400 784227
nina@sitomo.fi

Varaa maksuton 30 min muutosjohtamisen sparraus

Toimintaympäristö muuttuu nopeammin kuin koskaan. Tulevaisuus rakennetaan nyt ja siihen tarvitaan kasvun asennetta ja muutoskyvykkyyttä. Siksi Sitomo on erikoistunut rohkeiden organisaatioiden kehittämiseen. Jätä meille yhteystietosi, niin sovitaan maksuton 30 minuutin sparrailuaika yhdessä. 

Ota yhteyttä!

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!