Mitä sinulle tulee lauseesta mieleen? Miten tulkitset sen ensi väreet? Mitä ajattelet, kun luet lauseen? Mihin lopputulokseen päädyt? Tämä lause on kulkenut kohta yhdeksän vuotta Sitomon yhtenä sisäisenä ”ohjenuorana”. Ehkä nyt voisi olla aika avata mitä me tällä tarkoitamme.
Lauseen tulkintaa rakentaessamme pohdimme tässä nimenomaan vaikutusvaltaisen henkilön esim. johtajan ja/tai yrittäjän, sellaisen jolla on päätösvaltaa, henkisen kasvun vaikutuksista koko yrityksen toimintaan.
Tässä muutama konkreettinen väite, miten henkisesti kypsempi tyyppi ajattelee tai suhtautuu. Lukiessasi voisit peilata sitä, että miten ajattelu tai suhtautumistapa vaikuttaa mahdollisesti organisaatioon ja siellä vallitsevaan luottamuksen tasoon. Kuvittele myös vastakohta, että jos väite puuttuisi; mitä siitä seuraisi.
- He käyttävät muutoksen voiman hyödyksi. Henkisesti kypsyneet ihmiset suhtautuvat kaikkiin muutoksiin ympäristössä tai elämässään lopulta mahdollisuuksina. He tietävät, että se mihin lopulta voi vaikuttaa on oma suhtautuminen ja moniin muihin asioihin voi vaikuttaa vain välillisesti; jolloin lopputulokset eivät ole ihmisen omissa käsissä. He eivät suutu tai loukkaannu henkilökohtaisesti yrityksessä tapahtuvista asioista, vaan miettivät mitä asioille voidaan tehdä.
- He luovat turvaa. He ymmärtävät, että suuri osa ihmisten huonosta käytöksestä ja epäedullisista valinnoista johtuu useimmiten pelosta (ulosjäämisen tunne, arvottomuuden tunne, osaamattomuus jne) ja pyrkivät ratkaisemaan asioita pelon vähentämiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi. He eivät ensimmäisenä tuomitse ihmisiä tyhmiksi tai ole muutenkaan musta-valkoisia vaan he näkevät ihmisten toiminnan taakse.
- Heillä on ainutlaatuinen suhtautuminen epäonnistumisiin. Epäonnistumiset eivät halvaannuta heitä, tai he eivät edes näe samaa epäonnistumisena, minkä joku toinen näkee. Heillä on keinot määritellä tilanteita toisella tavalla, jolloin ne eivät lannista heitä, vaan he etsiytyvät nopeasti oppimisen polulle. Tämä näkyy suhtautumisena myös toisiin ihmisiin samoin. He eivät tuomitse epäonnistumisia vaan näkevät ja ohjaavat ne oppimisen suuntaan.
- He rakentavat yhteisymmärrystä. He tajuavat, ettei kukaan näe heidän päänsä sisään ja osaa lukea heidän ajatuksiaan, he ymmärtävät myös etteivät he aina osaa ilmaista itseään ymmärrettävästi. Eli he eivät loukkaannu, jos joku ei ole ymmärtänyt heitä, he käyttävät aikaa dialogiin, jotta molemminpuolinen ymmärrys saavutettaisiin.
- He iloitsevat kaikkien menestyksestä. Henkisesti kypsät ihmiset ymmärtävät, että elämä vie kutakin moniin suuntiin, välillä ylös ja välillä alas. He eivät arvota ihmisiä menestyksen perusteella, he eivät tunne olevansa muita parempia ja eivät saa sellaisesta ajatuksesta itsevarmuutta. Vaan he auttavat toisia ja heidän itsevarmuutensa tulee omista ponnisteluista. Ja se on heille ihan okei.
- Heillä on kosketus tunteisiinsa. Henkisesti vahvat ihmiset tunnistavat omat pelkonsa ja osaavat käyttää niitä hyväksi varomalla riittävästi, mutta sopivasti antamalla pelon olla ja toimivat siitä huolimatta. He osaavat hyödyntää vihansa oikeaan toimintaan, mutta eivät jää vellomaan vihasta katkeruutta. Elämä on liian lyhyt sellaiseen. He uskaltavat kertoa ja näyttää, kun toiset ilahduttavat heitä ja he päästävät myös innostuksensa näkymään.
- Heillä on näkökulman vaihtamisen taito. Henkisesti kypsät ihmiset harvoin tulkitsevat mitään yhden kulman kautta. He voivat nähdä liian kriittiseksi tuomitun ihmisen taitavana kysyjänä tai tuuliviirin hyvänä innostujana. Ja juju on tällöin se, että he usein saavat nämä hyväksi havaitut puolet palvelemaan yhteisöä.
- He ovat hyväksyneet itsensä. Henkinen kypsyys on itsetuntemusta tässä hetkessä, he tajuavat olevansa aika ärsyttäviä joskus tai kiivastuvansa jostain herkästi. He ymmärtävät vahvuutensa ja heikkoutensa monipuolisesti ihmisinä. Sen mistä ovat kiinnostuneita, mitä osaavat ja mitä eivät osaa nyt. He tuovat ne työpaikalla esiin ja osaavat rakentaa sellaisia tiimejä tai työpareja itselleen tueksi, jossa joku muu on vahva sellaisella alueella, jossa itse on heikompi.
- He näkevät johtajina monet asiat palautteena omalle johtajuudelleen. He ovat myös erittäin hyviä vastaanottamaan palautetta. He näkevät palautteen aina siten, että se on mahdollisuus kehittää omaa ja kaikkea sellaista toimintaa, johon itsellä on vaikutusvaltaa. He näkevät myös ei sanalliset tilanteet palautteena, eli huomaavat syy-seuraus suhteita organisaatiossa ja pyrkivät parantamaan juurisyitä.
- Heidän onnellisuutensa johtajina ei riipu vain yrityksen menestyksestä. Vaan heillä on elämä. Kokonaisvaltainen elämä, jossa pyritään vaalimaan terveyttä, hyviä ihmissuhteita, itselle tärkeitä asioita ja juttuja.
Mitä lisäisit sinä tähän listaan? Entä tunnistatko, mikä sinua kasvun tiellä pelottaa? Kirjoitimme omien pelkojen kohtaamisesta ihan omankin kirjoituksen, jonka löydät halutessasi täältä.
Jos taas kaipaat vinkkejä siitä, kuinka johtaa muutosta yhdistämällä bisnes ja henkinen kasvu, lataa muutosjohtajan käsikirja ja nappaa käytännön vinkit koko tiimillesi.
Nina Rinne, nina.rinne@sitomo.fi. puh. 040 078 4227