Työkulttuuri on kuin mentaalinen käyttöjärjestelmä, joka muodostuu tavoista ajatella, uskoa, tuntea ja toimia yhdessä. Jos uskomus itsestä osana yrityksen tekemistä on sellainen, ettei koe itsellä olevan valtaa vaikuttaa asioihin, vaikuttaa se sitoutumiseen, joka taas vaikuttaa tuottavuuteen.

Työntekijöistä 63% kokee etteivät ole sitoutuneita nykyiseen työnantajaansa (Gallup Organization 2016). Kuinka tuottavaa työtä mahtaa tehdä ihminen, joka kokee näin? Kuuliaisesta ja tavan vuoksi tehtävästä työstä on suuri loikka luovaan ja intohimoiseen tekemiseen.

Työn tekemisen kulttuuri on vinoutunut 

Jos ihminen kokee, ettei hän ole sitoutunut työnantajaansa voi syitä olla monia. Suurin vinouma on yleisessä osallistumisen kulttuurissa jonka juuret ulottuvat ihmisen esineellistämiseen ja tehokkuuden maksimointiin.

Prosesseja ja asiajohtamista luodessamme unohdimme ihmisen sinne jonnekin. Älykäs ja luova ihminen haluaa osallistua ja vaikuttaa. Ollessaan numero prosessissa jää keinovalikoimaan käyttää riippumattoman valtaa ja irrottaa itsensä koneesta, vaikka töissä fyysisesti kävisikin; näin ihminen suojelee mielenterveyttään.

Ihmiset työkulttuurin kehittäjäksi

Nopein tie korjata sitoutumisen tasoa on kääntää jokainen ihminen työkulttuurin kehittäjäksi ja lopettaa ylhäältä alas toimenpiteet. Yritysten kulttuurin ja tavan toimia on rakennuttava vuorovaikutuksen päälle. Osallistuminen ja sen kautta sitoutuminen voi tapahtua vain yhteisessä vuorovaikutuksessa yrityksen tärkeimmistä asioista keskustellen.

Ennen pienen kabinettiporukan päätöksiä lähdettiin runnomaan läpi viestintäsuunnitelmien keinoin. Sitouttavassa tavassa päätökset tehdään yhdessä keskustellen. Prosessi näyttää täysin toisenlaiselta, mutta lopputulokset voivat olla hätkähdyttäviä.

Ihmiset jotka eivät ole tottuneet osallistumaan ja keskustelemaan tarvitsevat aikaa huomatakseen taas tilaisuuden tulla mukaan. Opittu avuttomuus, joka kumpuaa pitkän historian yrityskulttuureista, joissa tunne siitä, ettei ponnisteluillani ole väliä tai minua ei kuunnella, vaatii aikaa muuttuakseen. ”Sitouttamisohjelmat” eivät toimi, niissä taas luodaan HR:n huoneesta tullut malli, jossa ihminen on enemmän tai vähemmän objekti.

Esimies ei ole yksin kulttuurin kehittäjä, jos näin ajateltaisiin, ollaan taas vanhassa maailmassa. Kaikki organisaation ihmiset luovat kulttuuria ja osallistuvat sen kehittämiseen. Tämä ymmärtäminen ja tietoinen hyödyntäminen vaativat sitä, että investoidaan mahdollisuuteen, jossa jokainen pääsee kehittämään taitojaan, joilla kulttuuria kehitetään.

Bottom-up mallilla sitoutuminen mahdollistuu

Bottom-up kehityksen voi aloittaa nykyisen kulttuurin kartoittamisella yhdessä, jonka jälkeen luodaan porukalla visio halutusta yrityskulttuurista. Projektin aikana voidaan perehdyttää ihmiset kulttuurinmuotoilun perusajatuksiin, jolloin jokainen ymmärtää vastuunsa kulttuurin kehittymisestä sekä ymmärtää suunnilleen samoin polun jota yhdessä kuljetaan.

Tällainen yhteinen protoilun ja iteroinnin matka mahdollistaa sivutuotteena uudenlaisen sitoutumisen verrattuna aiempaan ylhäältä annettuun tapaan. Visio kulttuurista, jossa syntyy synergioita onnistumisten mahdollistamiseksi, on kaikkien ulottuvilla. Tähän kannattaa satsata, sillä sen seurauksena asiakkaat saavat parempaa palvelua, yrityksen brändi kehittyy ja tulokset paranevat. Sitä paitsi kaikilla on varmasti sen myötä myös hauskempaa ja työelämä tulee arvokkaampaa.

Haluaisitko saada ihmiset mukaan työkulttuurin kehittäjäksi? Meistä olisi ihana saada auttaa.

Ota rohkeasti yhteyttä:

Nina Rinne, Sitomo Oy

p. 040 078 4227 / nina.rinne@sitomo.fi

”Autamme muotoilemaan menestyviä organisaatioita.”

 

Katso myös

Designing strong & resilient organisations

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!