Brené Brown, Houstonin yliopiston professori, toimitusjohtaja & suosittu Tedtalk puhuja on 20 vuoden ajan tutkinut ihmisyyttä ja mikä meitä ihmisiä oikein liikuttaa. Viimeiset 10 vuotta Brené on keskittynyt tutkimaan rohkeutta työelämässä ja hän on haastatellut tuhansia suuryritysten johtajia uudistuskyvystä ja muutoksen hermolla pysymisestä. Iso joukko Fortune 500 yrityksiä ja lukuisat muut edelläkävijä- organisaatiot ympäri maailmaa kehittävät liiketoimintaa & modernia johtajuutta Brenén oppien avulla. Mistä oikein on kyse?
Brené on omistanut suuren osan elämästä tieteen tekemiselle ja tutkinut empatiaa, rohkeutta, häpeää ja havoittuvuutta sekä niiden vaikutuksia työyhteisön ilmapiirille, innovointi- ja uusiutumiskyvylle sekä totta kai myös ihmisten luovuudelle. Brenéllä on myös maailman 4 katsotuin TEDTALK teemasta haavoittuvuus sekä keväällä 2019 Netflixin julkaisema puheenvuoro – Call to Courage. Molemmat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia.
Brenén Grounded Theory – menetelmällä toteutetun akateemisen tutkimuksen yksi avainlöydöksistä on rohkeuden ja haavoittuvuuden kiistätön ja tiivis suhde. Brené on tuhansien ja taas tuhansien arjen tarinoiden kautta todistanut, että rohkeus – jonka tärkeyttä myös muutoshaluiset organisaatiot nyt korostavat, ei ole mahdollista ilman haavoittuvuutta. Tässä piilee kuitenkin ongelma, koska moni meistä ajattelee, että haavoittuvuus on heikkoutta, eikä kuulu bisnekseen.
Rohkeus – jonka tärkeyttä myös muutoshaluiset organisaatiot nyt korostavat, ei ole mahdollista ilman haavoittuvuutta.
Tässä mennään pahasti metsään.
Brené on haastatellut yli 30 000 ihmistä & eikä joukossa ole yhtäkään tarinaa, jossa haavoittuvuus olisi näyttäytynyt heikkoutena. Sen sijaan haavoittuvuus liitetään asioihin, jotka vaativat enemmän rohkeutta ja epävarmuuden kestämistä kun mikään ikinä. Tällaisia ovat mm:
- oman yrityksen perustaminen
- treffeille meno avioeron jälkeen
- puolison kuolinvuoteella keskustelu lasten tulevaisuudesta
- epäreiluun kohteluun puuttuminen työpaikalla ym.
- tiimiläisen irtisanominen
- alisuoriutumiseen puuttuminen
Haavoittuvuus on siis itseasiassa suurinta rohkeutta mitä meillä on. Se pitää sisällään epävarmuuden, riskin tulevasta ja rohkeuden toimia oikein, vaikka ei voi olla varma lopputuloksesta. Haavoittuvuus on rohkeutta normalisoida haastavia tuntea sekä taitoa mallittaa haluttua ja arvojen mukaista käyttäytymistä, no matter what.
Brenéllä onkin mielestäni ehkä maailman hienoin määritelmä rohkeudelle: rohkeus on sitä, että tekee vaikka pelottaa ja vaikka ei voi olla varma lopputuloksesta. Rohkeus on yhteyden avaamista & esimerkillä näyttämistä. Se on sydän auki olemista.
Sitomon rohkean johtajuuden valmennus, BraveNewLeaderTM käynnistyy nyt, lue lisää ja uskalla mukaan. Voit myös tilata meiltä innostavan keynote puheenvuoron organisaatiollesi, jossa kuulette miten rohkean johtajuuden oppeja viedään käytäntöön.
Lue myös Brené Brownin neljä määritelmää empatiasta ja miten tätä työelämän tärkeää taitoa voi kehittää.
Riikka Seppälä, riikka@sitomo.fi, puh. 050 371 2000
SITOMO I Designing strong & resilient organizations