Johdatko sydämestä vai pelosta käsin?

Kirjoittaja: Nina Rinne

Poistuin tiimin projektipalaverista ahdistusta ja syyllisyyttä kokien. Olin edellisen viikon itse kiinni toisessa projektissa ja olin suoraan sanoen pihalla siitä, miksi toinen projekti sakkasi niin pahasti. Pelotti. Menin koneelle ja kirjoitin maililla kysymyksiä tilanteesta tiimille. Sain takaisin vain yhden vastauksen ja sekin oli aika tyly. Lounaaseen mennessä ahdistus oli vähentynyt, ja sattumalta törmäsin erääseen tiimin jäseneen. Kysyin mitä hän ajatteli projektista ja, että kaipaisiko joku apua. Menimme lounaalle ja siitä syntyi keskustelu, jota en unohda koskaan.

Näin kuvasi eräs johtaja johtajuutensa käännekohtaa uransa keskivaiheilta. Lounaalla kollega ei ollut halunnut puhua projekteista tai niiden sisällöistä vaan tarinan projektipäällikön tavasta johtaa projektia. Tiimiläinen oli kuvannut miten, projektipäällikkö näyttäytyi etäisenä, kommunikoi epärelevantteja maililla, mikromanageerasi, kontrolloi ja hätäili. Myöhemmin tämän tarinan rohkea ihminen tajusi, että käytös johtui useimmiten tunteesta, ettei homma ollut hallussa ja tunteen takana pesi pelko. Pelko, ettei hommat onnistu ja pelko, ettei itse osaa johtaa tai, että paljastuu osaamattomaksi projektipäälliköksi. Pelko sai toimimaan hätäisesti ja kontrolloivasti. Tiimin jäsenet kokivat käyttäytymisen epäreiluna ja se vei motivaatiota porukalta.

Aika monen, pitkän ja menestyksekkään johtajuusuran tehneen taustalta löytyy vastaava tarina. Kohta tai hetki, jossa on nähnyt toisten silmien kautta oman toimintansa. Se on saanut tutkiskelemaan omaa käyttäytymistä. Johtajuus on lopulta työ, jossa oma persoona on työväline ja sen tunteminen on avainasemassa onnistumisen kannalta. Johtajuus on ammatti, joka lopulta hellästi pakottaa tutustumaan itseen syvällisesti. Itsetutkiskelu tulee vähintäänkin sivutuotteena, vaikka intohimona olisi liiketoiminta. Nimittäin niin johdat, kuin kuka sinä olet.

Sydämestä johtaminen on itsensä tuntemista, omien arvojen tiedostamista, rohkeuden ja uteliaisuuden valitsemista, yksin jäämisen ja pelon pois työntämisen sijaan. Moni meistä kokee samaan aikaan rohkeutta ja pelkoa. Sydämestään käsin johtava tunnistaa pelkonsa, katsoo pelkoa päin ja toimii rohkeasti niin kuin tietää parhaaksi. Sen sijaan, että ohjautuu pelosta käsin, väistellen tai puskien.

Tutkija Brenè Brown puhuu ns. panssaroidusta johtamistyylistä silloin, kun toimimme pelkomme ohjaamana. Voit havainnollistaa tätä alla olevan kuvan ja harjoituksen perusteella.

  1. Käy läpi edelliset väittämät kohta kohdalta.
  2. Anna mieleesi tulla vapaasti tilanteita ja muistoja erilaisista johtamistilanteista.
  3. Valitse tilanne ja kuvaile sitä mielessäsi – pyri olemaan neutraali.
    1. Mitä tilanteessa tapahtui?
    2. Kummassa päässä janaa olit?
    3. Millaista sisäistä puhetta mahdollisesti kuulet?
    4. Miksi toimit niin kuin toimit?
  1. Valitse yksi kohta, jota voisit kehittää.
    1. Mikä saisi sinut liikkumaan tässä teemassa askelen oikealle.

Jos haluat vahvistaa rohkeutta johtaa sydämestä käsin, kutsumme sinut mukaan huippusuosittuun Brave New Leader™ valmennukseen. Kyseessä on ohjelma. joka sytyttää johtajuutesi valot ja valaisee pelon varjot.  Tutustu myös valmennukseen osallistuneen tarinaan. 

Nina Rinne, Sitomo Oy 

Nina.Rinne@sitomo.fi, puh. 040 0784227 

SITOMO I Designing strong & resilient organizations 

 

 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!