Esihenkilön 10 kysymystä kohti parempaa ihmisymmärrystä

Kirjoittaja: Nina Rinne

Pohdimme viime viikolla asiakkaan esihenkilövalmennuksessa ihmisten ja erilaisuuden johtamista. Pääädyimme porukalla siihen, että ihmisten johtamisen tärkein lähtökohta tiivistyy kahteen sanaan: “Ymmärrä ihminen”. Ymmärtämiseen taas avautuu tie kun huomaamme ihmisten erilaisuuden ja pyrimme toiminnallamme löytämään sen kuuluisan yhteisen sävelen. Se, millainen lähestymistapa toimii toiselle, ei useinkaan toimi toiselle. Ihmisten johtaminen on aina tunteiden ja tulkintojen johtamista, sillä ne ovat ovat läsnä kaikessa toiminnassamme.

Ihmisten johtaminen ja esihenkilötyö myös muuttuvat yhä haastavammaksi nykyisessä työelämässä ja erityisesti asiantuntijatehtävissä, jossa esihenkilöllä saattaa olla oman esihenkilötyön lisäksi vastuullaan substanssirooli, johon resursseja on allokoitu esim. 50 % työajasta. Ainakin paperilla, käytäntö voikin sitten olla toinen. Haastetta tuo myös se, että yhä useammin esihenkilö on myös etäällä omasta tiimistä ja tällä ei välttämättä ole riittävän hyvää näkyvyyttä ihmisten arkeen. Ja jos et tiedä, mitä ihmisille kuuluu, et voi heitä myöskään auttaa, johdattaa, antaa palautetta ja palvella. Onneksi ymmärrystä toisesta voi lisätä kun on halua ja tahtotila ottaa aikaa ihmisille.

Ymmärtäminen sai myös valmennukseen osallistuneiden esimiesten keskusteluissa seuraavan merkityksen: ymmärtäminen on vastaantulemista ja aitoa halua ymmärtää toista, mutta toisaalta myös sen hyväksymistä, että kaikkiin tilanteisiin ei ole vastauksia eikä kaikkien kanssa vain kemiat kohtaa. Tervettä armollisuutta siis itselle ymmärtämisen tiellä.

Mitä ymmärtäminen tarkoittaa sinulle? Kun katsot ympärillesi; tiimiäsi, alaisiasi tai kollegoitasi – mitä näet? Omaa ymmärrystä työyhteisön tilanteesta on hyvä pysähtyä pohtimaan Marcus Buckinghamin 10 kysymyksen kautta. Ota siis itsellesi rauhallinen hetki, asettaudu mukavaan asentoon ja peilaa yhteistä tekemistänne seuraavien kysymysten kautta. Mitä näet?

Marcus Buckinghamin 10 kysymystä esihenkilölle:

  1. Tietävätkö ihmiset tiimissä mitä odotat heiltä? (Kirjoita mitä odotat)
  2. Onko ihmisillä oikeat materiaalit ja työkalut töittensä hoitamiseen?
  3. Onko heillä mahdollisuus tehdä sitä mitä he parhaiten osaavat? (Mitä he sitten osaavat parhaiten?)
  4. Oletko antanut viimeisen 7:n päivän aikana tunnustusta tai kehuja hyvästä työstä? (Kerro esimerkki) 
  5. Välitätkö? (Miten se näkyy?)
  6.  Kannustatko kehittymään? (Miten?)
  7. Onko ihmistesi mielipiteillä väliä? (Miten kuuntelet ja huomioit niitä?)
  8. Oletko onnistunut luomaan kulttuurin, jossa ihmiset uskaltavat olla avoimia ja rehellisiä – myös vaikeisiin asioihin liittyen? (Miten?)
  9. Oletko keskustellut alaistesi kanssa viimeisen 6:n kuukauden aikana heidän edistymisestään? Entä oletko kysynyt mitä heidän elämäänsä kuuluu? (Henkilökohtaisesti)
  10. Miten edistät ja autat ihmisiä työssä oppimiseen ja kasvamiseen?

“Tapaaminen on alku; yhdessäolo on kehitys; yhdessä työskentely on menestys.”
-Henry Ford

Millaisia ajatuksia sinulle heräsi? Muista myös olla armollinen itsellesi. Jos haluaisit kuulla, millaisia mietteitä vastaavanlainen harjoitus synnytti Vaben esimiehessä, kannattaa kurkata heidän tarinansa esimiestyön kehittämisestä täältä. 

Jos on jotakin – ihan mitä vain – missä voimme olla apuna, ota rohkeasti yhteyttä!

Nina Rinne, Sitomo Oy

p. 040 078 4227 / nina.rinne@sitomo.fi

”Autamme muotoilemaan menestyviä organisaatioita.”

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!