Tässä ajassa on jotain positiivista – mutta tulevaisuuden eteen on tehtävä päätöksiä nyt

Kirjoittaja: Nina Rinne

Yritysten sisäpeli ja johtajuuden ilmapiiri ovat vuosikymmenien ajan perustuneet jälkiteolliseen hierarkiaan ja tottelevaisuuteen. Kovuudestaan huolimatta tämä on luonut monelle myös turvallisuudentunnetta, jota nopea ilmapiirin muutos saattaa ravistella ankarastikin. Asiakkaiden kasvaneet odotukset sekä toimintaympäristön globalisoituminen ja digitalisoituminen ovat kuitenkin johtaneet työn murrokseen, joka vaikuttaa tässä ajassa paitsi työntekijöihin myös johtajuuteen. Henkinen ilmapiiri, jossa ihmisten itsenäinen ajattelu ja arvostus itseä kohtaan vahvistuu, ja jossa ihmiset uskaltavat vaatia parempaa kohtelua, on yleistymässä. Muun muassa #meetoo on maailmanlaajuisesti levittäytynyt ajatustapa, jossa ei enää, sukupuolesta riippumatta, siedetä itseen kohdistuvaa alistamista tai väkivaltaa. Hyvä niin. 

Organisaatioihin kaivataan uudenlaista asennetta. 

Samalla myös organisaatioihin kaivataan uudenlaista asennetta. Juuri nyt, globaalin kriisin keskellä, jokainen vaikuttaja ja yhteisö joutuu punnitsemaan arvojaan. Maailman suurimpien talousmahtien rakentaessa kasvuaan pohjoismaisesta poikkeavan arvomaailman päälle, monet organisaatiot asetetaan uudenlaisten arvovalintojen eteen. Esimerkiksi Amazonin yritykset kiertää ruotsalaista lainsäädäntöä työntekijöitä palkatessaan puhuvat omaa kieltään siitä, millaisten päätösten edessä me nyt seisomme. Siksi on tärkeää miettiä yhdessä ja julkisesti, millaista maailmaa me johtajuudella haluamme rakentaa. Vain näin toimimalla voimme varmistaa, ettei kukaan joudu yksinään, suurien voimien edessä tekemään päätöksiä, joita joutuu myöhemmin katumaan. 

Haasteiden rinnalta löytyy myös mahdollisuuksia 

Vaikka ajassamme riittää maailmanlaajuisia, suuria haasteita, tästä hetkestä löytyy myös mahdollisuuksia ja kiitollisuuden aiheita. Voisi jopa sanoa, että on onni elää juuri nyt. Siitäkin huolimatta, että lyhyellä tähtäimellä monen elanto on vaakalaudalla ja toiset ovat menettäneet sen kokonaan. Pidemmällä tähtäimellä tarkasteltaessa muutoksissa voi kuitenkin nähdä myös isoja mahdollisuuksia. Työnteon vapautuessa ajan ja paikan asettamista vaatimuksista, globaali markkina avaa myös piskuisesta suomisaaresta käsin katsottuna maailman uudella tavalla. Hetkellä, jolloin vanhaan ei voi enää luottaa, kovan datan rinnalle tarvitaan pehmeää. Myös johtajan on suostuttava katsomaan eri suuntiin vetäviä vektoreita ja laskeuduttava ihmisten luokse. Keskusteltava, kuunneltava ja oltava hereillä.

Kun maailma ympärillämme muuttuu, myös johtajuuden on muututtava. Tällöin suurimman käännöksen on tapahduttava ihmisten mielissä, koska emme voi enää olla kaiken tietäjiä, vaan meidän on suostuttava oppijoiksi. Tässä meitä auttaa kyltymättömän uteliaisuuden ohella  toivon synnyttäminen ja ylläpito. Toivo on meissä kaikissa ja sitä voi harjoittaa sytyttämällä unelmia ja pohtimalla askelmerkkejä unelmien saavuttamiseksi. 

Nina Rinne, toimitusjohtaja, valmentaja

SITOMO I Designing strong and resilient organizations 

 

 

Jaa kirjoitus: