Voittoleikkuri jakaa firman tuloksesta työntekijöille

Kirjoittaja: Vieraskynä

Codeo on ohjelmistoyritys, jossa erityinen voittoleikkuri jakaa yrityksen voittoa työntekijöille. Voittoleikkuri huolehtii automaattisesti siitä, että työntekijöillemme maksetaan mahdollisimman hyvin ja että yritykselle tai omistajille ei kasaudu erityisen suuria pääomia. Se onkin yrityksemme keskeinen tapa toteuttaa reiluutta. Kehittämämme toimintatapa sopii palvelupohjaiseen liiketoimintamalliimme ja sen positiiviset vaikutukset näkyvät laajasti yrityskulttuurissamme.

Käytännön toteutus

Voittoleikkurista on sovittu osakassopimuksemme kohdassa 3. Vuosibonus (yrityksessämme toteutetaan myös mahdollisimman pitkälle vietyä läpinäkyvyyttä, joten voit lukea osakassopimuksemme. Leikkuri toteutetaan maksamalla palkan (ks. Palkkamalli)  lisäksi vuosibonus, jonka suuruus riippuu tilikauden tuloksesta. Leikkurin mukaan kaikki yli 10% nettotuloksen saavutettu voitto jaetaan vuosibonuksena koodareille (ei siis koske yrityksen johtoa). Kunkin työntekijän osuus määräytyy siinä suhteessa kuin mitä henkilö teki laskutusta ko. tilikaudella.

Esimerkiksi: Jos yrityksen laskutus on ollut 2 000 000 euroa ja tietty työntekijä on tehnyt laskutettavaa työtä 100 000 euron arvosta, niin hänen osuutensa jaettavasta bonuspotista on 100 000 eur / 2 000 000 eur = 5%. Jos yrityksen nettovoitto nyt ylittäsi 200 000 eurolla leikkurissa sopimamme 10%:n rajan, niin bonuspotti olisi tuo mainitut 200 000 euroa ja esimerkkihenkilön osuus potista olisi 5% * 200 000 eur = 10 000 eur.

Osakassopimuksen ehdot käytännössä naulaavat leikkurin toiminnan osaksi yrityksemme kivijalkaa. Sopimuksen mukaan tätä järjestelyä voidaan muuttaa vain, jos muutoksella on 2/3 osake-enemmistö ja lisäksi osakkaiden lukumääräinen enemmistö. Koska yrityksessämme kaikki pääsevät osakkaiksi, tarkoittaa tämä etteivät pääomistajat voi päättää muutoksesta vain keskenään. Tämä ehto tuo luottamusta ja jatkuvuutta toimintaamme.

Tulokset

Vuosi 2017 oli ensimmäinen tilikausi, johon voittoleikkuria sovellettiin. Ilman voittoleikkuria tuon tilikauden nettotulos olisi ollut noin 186 000 euroa (23% liikevaihdosta). Voittoleikkurin käyttämisen jälkeen nettotulos asettui 81 000 euroon (10% liikevaihdosta). Vuoden 2017 liikevaihdosta maksettiin ohjelmistokehittäjille palkkoina ja niiden sivukuluina yhteensä 73%, mikä oli mielestämme hyvä saavutus. Tarkemmat luvut löytyvät vuoden 2017 vuosikertomuksesta. Vuoden 2018 tilinpäätös on vielä valmisteilla ja lukemat selviävät lähiaikoina.

Vaikutukset yrityskulttuuriin

Voittoleikkuri vaikuttaa perinteisiin työnantajan ja työntekijän rooleihin. Kun kassassa oleva raha on enemmän yhteistä, niin perinteinen asetelma siitä, että kitsas toimitusjohtaja istuu kassan päällä yrittäen suojella sitä työntekijöiden kohtuuttomilta pyynnöiltä, ei enää toteudukaan. Tämä konkretisoitui hyvin, kun henkilöstömme sai äänestää siitä, paljonko henkilö voi käyttää yrityksen rahaa puhelimeensa vuodessa. Äänestyksessä kukin henkilö sai antaa äänensä yhdelle tai useammalle vaihtoehdolle, jotka oli ennalta asetettu sadan euron välein. Ns. normaalissa tilanteessa työnantajan roolissa olevan henkilön intressissä on minimoida tämä kustannus, kun taas työntekijöiden kannalta katsottuna mitään ylärajaa ei ole tulisi asettaa. Tuloksena oli, että vastaukset eivät jakautuneet kahtia henkilön roolin mukaan, eivätkä työntekijäroolissa olevien henkilöiden pyynnöt karanneet kohtuuttomiksi vaan asettuivat 400-500 euron tuntumaan.

Voittoleikkuri on vaikuttanut hyvin paljon yrityksessämme koettuun reiluuden tunteeseen. Se myös avaa uusia katsantokantoja sekoittamalla hieman yrityksen perinteisiä roolituksia. Voittoleikkurin lisäksi Codeossa on tehty muitakin reiluuteen olennaisesti vaikuttavia toimenpiteitä. Olemme edelläkävijä erityisesti läpinäkyvyydessä ja kuka tahansa voi nähdä palkkamallimme, palkkamme, osakassopimuksemme, omistuksemme, työsopimuspohjamme, yms. Sisäisesti meillä on lisäksi avointa esimerkiksi koko kirjanpitoaineisto. Kaikki pääsevät halutessaan mukaan yrityksen hallitukseen ja osakkaiksi, joten kaikilla on käytössään myös ihan virallinen väylä tarttua asioihin ja kehittää yritystämme entistä paremmaksi.

Uskomme, että tämän tyyppiset liiketoiminnan järjestelyt soveltuvat muillekin aloille. Kun peruspalikat eli voitonjako, läpinäkyvyys ja vaikutusmahdollisuudet on mietitty kaikkien osapuolten kannalta ja toimintamallin jatkuvuus on varmistettu, niin tulokset realisoituvat tyytyväisenä työyhteisönä. Ota yhteyttä, jos haluat keskustella lisää! 

Tommi Aho, 23.1.2019

Tutustu myös juttuun, josta saat vinkkejä joilla onnistutte asettamaan yhteiset tavoitteet, josta koko henkilöstö syttyy. 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!