Kasvuyhtiö Heltin tarina – mistä rohkeutta itsensä johtamiseen?

Kirjoittaja: Vieraskynä

Mitä vaaditaan työntekijältä, joka työskentelee itseohjautuvassa työpaikassa, jossa ei ole virallisia esimiehiä?

Tämän kysymyksen äärellä olemme Heltissä viihtyneet viime vuosina, miettiessämme sekä sitä miten voimme rakentaa Heltistä parhaan mahdollisen työpaikan Heltin työntekijöille, että millaisessa itseohjautuvassa organisaatiossa meidän on hyvä työskennellä. Meiltä kaikilta on vaatinut rohkeutta tehdä asioita eri tavalla kuin mihin olemme edellisissä työpaikoissa tottuneet, mutta mahdollisuus rakentaa oman näköisemme työpaikka, on inspiroinut meitä valtavasti.  

Yksi rohkea tavoitteemme on ollut rakentaa Heltistä Euroopan paras terveysalan työpaikka ja tänä vuonna olikin juhlan aika, kun sijoituimme ensikertalaisena Great Place to Work – tutkimuksessa Suomen keskisuurten työpaikkojen toiseksi ja Euroopan listalla parhaaksi terveysalan työpaikaksi. 

Rohkeus vie toimintaa uudelle tasolle 

Rohkeaan kulttuuriin kuuluu rohkeiden kokeilujen lisäksi myös epäonnistumisia – ja ennen kaikkea epäonnistumisten myöntämistä ja niistä oppimista. Me emme ole täydellisiä ihmisiä, mutta mahdollisuus olla työpaikalla aito oma itsensä, auttaa meitä tunnistamaan omia ja toistemme vahvuuksia sekä tukemaan ja auttamaan toinen toistamme. Kun luotamme kollegoihimme ja tiedämme heidän haluavan meille hyvää, rohkenemme ottaa vastuuta, kokeilla uusia asioita, toimia epämukavuusalueellamme ja viedä toimintaa uudelle tasolle.

Rohkeaan kulttuuriin kuuluu rohkeiden kokeilujen lisäksi myös epäonnistumisia – ja ennen kaikkea epäonnistumisten myöntämistä ja niistä oppimista.

Uskon, että yksi suurimmista vahvuuksistamme Heltissä onkin juuri helttiäisten ainutlaatuinen yhteishenki ja työympäristömme psykologinen turvallisuus. Nautimme aidosti yhdessä työskentelystä, olemme kiinnostuneita toinen toisistamme ja meistä on tullut myös hyviä ystäviä keskenämme. Turvallisessa ympäristössä niin lääkärin kun koodarinkin on paljon helpompi johtaa itseään. 

Jokainen helttiläinen kuuluu johtoryhmään

Me uskomme, että lähtökohtaisesti jokainen helttiäinen on luottamuksen arvoinen ja sen vuoksi pyrimme olemaan hyvin läpinäkyvä organisaatio, jossa lähes kaikki tieto on kaikkien työntekijöiden saatavilla. Kaikki helttiläiset myös kuuluvat Heltin johtoryhmään. Jokainen meistä toimii vuorollaan johtoryhmän puheenjohtajana ja pitää huolta kokouksen etenemisestä ja puheenvuorojen jaosta.

Samalla kun johtoryhmän puheenjohtajan rooliin heittäytyminen voi olla jännittävää ja hieman stressaavaakin, antaa se kuitenkin enemmän kuin ottaa. Parhaimmillaan puheenjohtajana toimiminen nimittäin vahvistaa helttiläisen kokemaa omistajuutta yhteisestä työpaikasta ja lisää työntekijän luottamusta omiin kykyihinsä. Tämä taas edistää itsensä johtamisen taitoja. 

Heltin arvot – pokka, lempi, hehku ja tarmo näyttävät arjessa suunnan 

Olemme huomanneet, että mitä enemmän itseohjautuvia haluamme olla, sitä paremmin meidän tulee tietää yhteiset pelisäännöt ja yhteinen visio, jota kohti kuljemme. Missiomme auttaa ajatustyöntekijöitä jaksamaan paremmin työelämän murroksessa motivoi meitä kaikkia työssämme. 

Meidän tapauksessa myös Heltin arvot ja hyvän helttiäisen periaatteet ovat tulleet kultaakin arvokkaammiksi, koska niiden ansiosta yhteistyömme on sujuvaa ja asiakkaamme saavat tasalaatuista palvelua. Arvojemme (pokka, lempi, hehku ja tarmo) avulla uskallamme tehdä yksilöinä rohkeitakin päätöksiä liittyen esimerkiksi työtapoihin ja asiakaskohtaamisiin. Kaiken huippuna meidän neljä rakasta arvoamme antavat meille myös työkaluja itsemme johtamiseen. Kun kaikessa työskentelyssämme uskallamme mennä pokalla eteenpäin, kohdata lempeästi ihmisiä, hehkua sisäistä motivaatiota sekä periksiantamattomalla tarmolla viedä hommat loppuun saakka voi sanoa, että jokaisella meillä on melko hyvät lähtökohdat onnistua itsensä johtamisessa. 

Lopuksi vielä omat vinkkini aitona omana itsenä pysymiseen työpaikalla: 

  • Uskalla tuoda oma persoonallisuutesi mukanasi töihin
  • Tutustu työkavereihisi juttelemalla heidän kanssaan muistakin kuin työasioista
  • Luota siihen, että muut ovat kiinnostuneita ajatuksistasi 
  • Ole rehellinen itsellesi ja työkavereillesi
  • Muista, että juuri sinut on valittu tähän tehtävään ja haluttu osaksi tätä työpaikkaa

Kaisa Ojala, Heltti Oy,  Disruptor of Healthcare I Process owner & Mental Capacity Coach   

Heltti Oy on terveydenalan ravistelijayritys, jonka missiona on auttaa ajatustyöntekijöitä jaksamaan paremmin työelämän murroksessa. 

Tutustu myös Houstonin professorin & häpeätutkija Brené Brownin ajatuksiin avoimuudesta ja aitona pysymisestä. 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!