Uteliaisuudesta innostukseen

Kirjoittaja: Vieraskynä

Kirjoittaja: Maarit Tiililä. Kirjoitus on alunperin julkaistu Rohkeusjohtaa.fi sivustolla.

Innostuminen nostaa energiatasoa, vapauttaa voimavaroja, aktivoi hyödyntämään havaitut mahdollisuudet ja suuntaa tekemisen tulevaan. Tätä me kaikki yksilöinä, organisaatioina ja yhteiskuntana tarvitsemme. Kun puhun innostuksesta, näen edessäni ihmisen, joka on tiedostanut omat vahvuutensa ja voi toimia niiden varassa mielekkään tavoitteen eteen yhdessä muiden kanssa.

Uteliaisuus on avain innostukseen. Kuin kutina mielessä, kuvaa psykologi ja tietokirjailija Jarkko Rantanen. Uteliaisuuden kutinaa raaputtaessamme löydämme pinnan alta usein jotain uutta, jotain meille ennestään tuntematonta tai tiedostamatonta. Uteliaisuus avaa oven uuden oppimiselle. Kun oma mieli on utelias ja valmis oppimaan uutta, löytyy kaikista hetkistä jotain arvokasta. Ajatelkaamme vaikka pientä lasta ja hänen kyltymätöntä uteliaisuuttaan.

Mitäpä, jos lähtisit näin vuoden alussa tutkimusretkelle omaan toimintaasi ja sen heijastusvaikutuksiin? Voit hyödyntää aivotutkimuksesta väitelleen psykologin Ville Ojasen askellusta, jota olen vapaasti muokannut uteliaisuuden ja innostuksen teemaan sopivaksi.

  1. Pysähdy. Tutustu omiin arvoihisi, ihmiskäsitykseesi ja muihin toimintaasi ohjaaviin periaatteisiin. Miksi käyttäydyt niin kuin käyttäydyt? Mikä on sinun toimintasi hyvä tarkoitus?
  2. Kokeile.Lähde liikkeelle pienestä kokeilusta. Minkä pienen, toistuvan, kenties rutiiniksi kivettyneen asian muuttaminen saa aikaan merkittäviä vaikutuksia? Tee suunnitelma ja toteuta se.
  3. Tutki.Mene tilanteisiin tietoisena tavoitteestasi. Havainnoi käyttäytymistäsi ja sen vaikutuksia muihin. Pohdi kokemuksiasi. Kirjaa ajatuksiasi, tunteitasi ja kokemuksiasi muistiin.
  4. Ihmettele. Jaa kokemuksiasi vertaistesi kanssa ja ihmettele yhdessä ääneen.
  5. Kokeile uudelleen. Mikäli kokeilu ei tuottanut toivottua tulosta, kokeile uudelleen eri tavalla. Tai jos tulosta syntyi, mikä voisi olla seuraava kokeilusi? Mitä kivettynyttä rutiinia nyt olisi aika kovistella?

Tutkimusretket ovat uteliaisuuden hyödyntämistä. Uteliaisuudesta syntyy innostus. Jokainen päivä, jokainen hetki on uusi mahdollisuus kokeilla. Uusi mahdollisuus onnistua tai oppia uutta. Oleellista on tietoisuus. Tietoisuus omista rutiineista, niistä jotka ovat hyödyllisiä, ja niistä jotka toimivat esteinä omien tavoitteiden ja unelmien saavuttamiselle.

Tutkimusretkelle lähteminen voi myös pelottaa. Silloin tarvitsemme rohkeutta, uskallusta tarttua tärkeäksi kokemiimme asioihin, vaikka emme lopputulosta tietäisikään. Meissä kaikissa on sekä rohkeutta, että pelkoa. Meidän on vain löydettävä niistä itsellemme sopiva sekoitussuhde.

Mikä on sinun rohkea kokeilusi vuonna 2019?

**********

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Suomen Positiivisen Psykologian yhdistyksen sivulla.

Kuva: Unsplash

Jaa kirjoitus: