Ryhdy sinäkin unelmatiimiläiseksi!

Kirjoittaja: Vieraskynä

Kirjoittaja: Marjo Huhtala. Kirjoitus on alunperin julkaistu Rohkeusjohtaa.fi sivustolla.

Yritysjohtajia on jo hyvän aikaa opastettu rakentamaan unelmajoukkueensa: ”Huolehdi bussin kyytiin oikeat ihmiset!” ja ”Tiedätkö minne bussisi on menossa? Onko se menossa oikeaan suuntaan?” 

Eräänä päivänä metsälenkillä kävellessäni aloin pohtia: Entäs ne tekijät, jotka siellä oikeaan suuntaan menevässä bussissa istuvat? Mitä heiltä odotetaan? 

Oletko koskaan ajatellut, että sinä olet osa jonkun valitsemaa unelmatiimiä?

Se joku on asettanut orastavan toivonsa ja rajalliset pelimerkkinsä likoon puolestasi. Se joku uskoo sinuun ja odottaa sinulta paljon. Ethän vain viiletä tilaisuutesi ohi pysähtymättä ja miettimättä, millaisen mahdollisuuden olet saanut?

Kun ihminen sisäistää ajatuksen unelmatiimiläisyydestään, alkaa hän ajatella ja käyttäytyä joukkueen kannalta myönteisellä ja ratkaisukeskeisellä tavalla. 

Millainen unelmatiimiläinen on ja miten hän toimii?

Unelmatiimiläinen on sitoutunut, omistautunut ja uskollinen. Hän tekee aina kyseisen päivän parhaan suorituksensa pelatakseen kaverilleen maalinpaikan tai laukoo itse syötön saadessaan. Hän pyrkii asetettuihin tavoitteisiin ja sitoutuu yhteisiin pelisääntöihin. Hän rakentaa siltoja eri toimintojen välille, vaikka hänellä ei olisi siihen asemavaltaa. Hän ei yritä liikaa yksin hampaat irvessä, vaan kutsuu muut mukaan tekemiseen. Hän pyytää apua tarvittaessa sekä riittävän ajoissa. Hän hyväksyy keskeneräisyytensä ja osaa välillä nauraa itselleen.

Unelmatiimiläisellä on huumoria, rentoutta ja pilkettä silmäkulmassa, mutta myös kriittisiä ajattelutaitoja ja kykyä tuoda julki eriävä mielipiteensä ratkaisukeskeisellä tavalla muita jyräämättä. Hän osallistuu työmenetelmien ja prosessien jatkuvaan parantamiseen. Hän välittää laadusta, työturvallisuudesta ja asiakkaista. Hän ottaa vastaan sekä myönteistä että rakentavaa palautetta ja antaa sitä muille ymmärtäen sen mahdollistavan kehittymisen ja oppimisen – uuden oppimisen tai poisoppimisen vanhasta. Selän takana unelmatiimiläinen puhuu muista hyvää ja siten edistää keskinäisen kunnioittamisen kulttuuria.

Kasvaakseen hyväksi esimieheksi ja johtajaksi, on ensin itse oltava unelmatiimiläinen. Sellainen, jonka joku haluaa omaan joukkueeseensa. 

Kun unelmatiimiläinen joskus aikanaan pääsee rakentamaan oman tiiminsä, hän tekee myös siitä unelmajoukkueen. Hän osallistaa, jakaa vastuuta, luo tilaisuuksia ja rakentaa peliä. Hän saa ihmiset tunnetasolla sitoutumaan yhteiseen päämäärään. Ihmisten keskinäinen luottamus on vahva perusta missä tahansa käänteessä. Tiukoissa tilanteissa unelmatiimi hitsautuu yhteen entistä vahvemmin. Unelmajohtaja antaa kunnian tiimiläisilleen heidän tekemästään työstä ja saa heidät tuntemaan olonsa supersankareiksi. Hän kohtelee ihmisiä oikein. Hän ymmärtää, että ihminen antaa itsestään enemmän saadessaan osakseen arvostusta. Unelmajoukkueessa on työn tekemisen meininki ja yhteenkuulumisen iloa. 

Jokainen unelmatiimin jäsen on oma yksilönsä. Joitakin yleisperiaatteita ammatilliseen kasvuun ja valmentautumiseen on olemassa myös henkilökohtaista tasoa vahvistamalla.

Unelmatiimiläisen asennetta: 

  1. Keskity tekemiseen vahvuuksiesi kautta. Jokaisella on omat vahvuutensa. Sinulla on oikeus ja velvollisuus ottaa omat vahvuutesi käyttöön.
  2. Ole luotettava, suoraselkäinen ja avoin, toisten tunteet ja tilannetaju huomioiden.
  3. Kakaise ulos, jos huomaat, että jokin on pielessä. On puhallettava välillä pilliin tai otettava aikalisä.
  4. Aseta terveet rajat vaalien kokonaisvaltaista hyvinvointiasi ja eheyttäsi. Se ei poissulje joustamista ja ajoittaista venymistä.
  5. Vaali tunne-elämän tasapainoa pysymällä rauhallisena, provosoitumatta ja pidä ajattelusi kirkkaana kovankin paineen alla.
  6. Perustele tekosi. Vaikka et sanoisi niitä ääneen kenellekään, on perustelut oltava sinulla itselläsi.
  7. Anna mahdollisuus ja ota toiset vastaan, kohtaa ihminen ihmisenä. Edistätkö yhdessä yrittämisen ja innostumisen tunnelmaa?
  8. Käyttäydy esimerkillisesti 24/7/365. Senioriteetti ei katso ikää, vaan ammattimaisuutta.
  9. Pyri olemaan yhteisöllinen ja helposti lähestyttävä. Samaan aikaan muista sopiva etäisyys, jotta säilytät itsenäisyytesi.
  10. Päätä prioriteetit. Mitkä ovat tärkeimmät prioriteettisi, jotta tavoitteesi täyttyvät? Ne ovat suuntaviittasi aikaansaamisen polulla. Niistä viestimällä saat myös ydinsanomasi perille.

Arjen nopeissa käänteissä joskus vereslihalle joutuessaan voi helposti menettää rohkeuttaan. Saat uutta vauhtia ja potkua, kun tuumailet ajatusta:

”Mitä unelmatiimiläinen tekisi tässä tilanteessa?”

Unelmatiimiläinen kysyisi, kuuntelisi, auttaisi, kommunikoisi, jakaisi, uskaltaisi, jaksaisi, pystyisi, tekisi ja toteuttaisi. Kantaisi hänelle kuuluvan vastuun vapaaehtoisesti, vaikkei aina ole helppoa. Onnistuisi, voittaisi ja juhlistaisi välillä. Tai lohkaisisi tarvittaessa vitsin keventääkseen tunnelmaa. Lepäisi, palautuisi ja nousisi joka aamu uudestaan entistä vahvempana. 

Joka ikinen päivä jokaisella on mahdollisuus työskennellä ja käyttäytyä kuten unelmatiimiläinen. Saada kuulua täysillä koko sydämestään siihen joukkueeseen, johon juuri nyt kuuluu. Osoittaa muille tekojensa kautta, miten iloinen on omasta paikastaan.

Ole paras tiimipelaaja, jonka kukaan on koskaan tavannut! 

Jaa kirjoitus: