Herstories eli jumalattaret polvihousuissa

Kirjoittaja: Vieraskynä

Kirjoittaja: Eira Pohjanvaara. Kirjoitus on alunperin julkaistu Rohkeusjohtaa.fi sivustolla.

Kaikilla kunnianhimoisilla naisilla on se. Tarina. Tilanne, jolloin sukupuoli määritteli, kuinka naista kohdeltiin työelämässä. Miehinen kulttuuri lyö vyön alle, mutta voi sen kääntää voitoksikin.

Urallaan menestyneiden naisten kokemuksia uraesteistä kuulee bisnesseminaareissa ja naisjohtajien verkostoissa, näihin tarinoihin törmää netissä ja lehtijutuissa. Suurin osa naisista on kokenut vähättelyä ja sitä, että heidän osaamistaan ei ole tunnistettu tai tunnustettu. Tässä on muutamia kavereilta kuultuja tarinoita:

1960-luvulla naisjohtaja käyttää miehen nimeä kirjeiden allekirjoituksessa, koska viestiä pidetään uskottavampana kuin naisen nimellä allekirjoitettua viestiä.

1970-luvulla opiskeluaikana naiselle muodostuu viiden opiskelukaverin ystäväporukka, joka koostuu kunnianhimoisista toisiinsa tasa-arvoisesti suhtautuvista kolmesta nuoresta miehestä ja kahdesta naisesta. Kuuden vuoden kuluttua valmistumisesta kahdella miehistä on päällikkötitteli ja yksi on edennyt johtajapositioon. Naispuolinen opiskelukaveri on äitiyslomalla. Nainen itse tekee työyhteisönsä ainoana naisena määräaikaista assistentin tehtävää ja keittää joka työpäivä kahvit kollegoilleen.

1980-luvulla tärkeä yhteistyökumppani kutsuu yrityksen liiketoimintajohtoa Lapin mökkiinsä verkostoitumaan. Tärkeää kokousta edeltävänä iltana saunotaan ja keskustelun aiheet vaihtelevat kalajutuista armeijamuistoihin. Naisella ei ole kokemusta keskustelunaiheista, eikä saunan lauteella miesten vieressä istuminen olisi sopivaa. Seuraavana päivänä kokouksessa nainen tuntee jäävänsä ulkopuolelle. Illan tunteina miehet olivat hioutuneet ryhmäksi ja silloin tehdyt päätökset vain sinetöintiin kokouksessa.

1990-luvulla rahoitusneuvotteluissa rahoittaja puhuu naisen ohi vieressä istuvalle miehelle, vaikka kyseessä on naisen omistama ja johtama liiketoiminta.

2000-luvulla miesjohtajat valittavat jatkuvasti ääneen naisen pitävän johtoryhmän kokouksissa liian pitkiä puheenvuoroja. Kun puheenvuoroja aletaan kellottaa, ilmenee että nimenomaan miehet puhuvat pitkään, heille annetaan alun perinkin enemmän aikaa ja silti he pitävät sovittuja pidempiä puheenvuoroja.

Juonipaljastuksena kerrottakoon, että jokainen näistä naisista on loppujen lopuksi menestynyt liike-elämässä erinomaisesti.

Tarinoita kerrotaan julkisesti tyypillisesti vasta vuosien jälkeen osana sankaritarinaa, siinä vaiheessa, kun nainen on voittanut uraesteet. Tarinan kertominen aikaisemmin olisi riski. Se olisi ase, jolla naista voitaisiin lyödä suoraan tai välillisesti osana naisen henkilöbrändiä, koska heikkoutta ja alisteista asemaa ei pidetä menestyvän ihmisen piirteinä. Sukupuoleen liittyvien haasteiden vuoksi nainen nähdään miestä helpommin uhrina, mikä ei ainakaan edesauta naista etenemään johtajaksi, sillä tutkimustenkin mukaan johtajan pitää olla jotain aivan muuta. Meidän mielikuvissamme johtaja on vahva, menestyvä ja karismaattinen – sekä lisäksi todennäköisesti valkoihoinen ja mies.

Tarinat ovat kuitenkin vain jäävuorenhuippu. Niissä kuvatut tilanteen ovat myös sellaisia, että ainakin jälkikäteen on suhteellisen helppoa keksiä, kuinka kyseisen tilanteen olisi voinut kääntää voitoksi tai ainakin vähentää tilanteen aiheuttamaa tappiota. Suurin este naisten etenemiselle uralla on kulttuuri ja ajattelutapamme. Miehisen kulttuurin muuttaminen on vaikeampaa kuin yksittäisten syrjivien tilanteiden kääntäminen voitoksi. Kulttuuri on huomaamattomampaa ja abstraktimpaa. Pidämme kulttuurin sisältämiä uskomuksia niin itsestäänselvyyksinä, että emme kiinnitetä niihin arjessa huomiota tai pidämme niitä niin tosina, että emme ymmärrä kyseenalaistaa tiedostamattomia ennakkoluulojamme.

Menestyneimmät naiset ovat lähtökohtaisesti lahjakkaita, tai he ovat matkan varrella oppineet selviytymään olosuhteista huolimatta. Yhtäältä varuillaan olo ja pelin pelaaminen vievät kuitenkin energiaa, jonka voisi käyttää esimerkiksi liiketoiminnan hyödyksi. Toisaalta syrjivät tilanteet kehittävät kunnianhimoisen naisen sosiaalista kyvykkyyttä entistäkin paremmaksi. Tässä on joitakin oivalluksia, jotka ovat auttaneet minua saavuttamaan työelämään liittyviä tavoitteitani.

1. Huolehdi henkilöbrändistäsi

Aseta rajat ja puolusta itseäsi, mutta varo liikaa aggressiivisuutta. Vaikka aggressiivisesti käyttäytyvää miestä voidaan pitää vahvana sankarina, samalla tavalla käyttäytyvä nainen leimataan helposti hankalaksi tai epäammattimaiseksi.

Puolusta muita naisia ja auta heitä menestymään. Voit tehdä tämän puhtaasti altruistisista syistä, mutta myös siksi, että takaisinmaksun aika koittaa kyllä myöhemmin. Yhdessä meillä on enemmän voimaa.

Älä suostu naisille tyypillisesti tarjottuihin rautarouvan, viettelijän tai kapeasti fokusoituneen ammattilaisen rooleihin. Ne rakentuvat sekstiseen ajatteluun ja rajoittavat sinun ja muiden naisten menestymismahdollisuuksia.

2. Analysoi käyttäytymistäsi ja tee enemmän sitä, mikä edistää uraasi haluamaasi suuntaan

Älä kopioi muita, vaan mieti, mikä toimii sinun kohdallasi.  Ole oma itsesi ja vahvista itsessäsi sitä, mikä tuottaa tulosta.

3. Ole valmis tekemään selkeitä valintoja urasi edistämiseksi

On täysin hyväksyttävää valita uran kustannuksella perhe, harrastukset tai rento elämä. Siksi toiseksi, vaikka se vaikeampaa onkin, urapolulle voi hypätä ja menestystä työelämässä on mahdollista rakentaa myöhemminkin.

Jos kuitenkin haluat varmentaa menestyksen työelämässä, delegoi, ulkoista ja deletoi. Jaa perheeseen liittyvät vastuut puolisosi ja muiden perheenjäsenten kesken. Osta siivous- ja muita palveluja. Jos puoliso ei tee osuuttaan, hänet voi houkutella muuttumaan tai vaihtaa toimivampaan ratkaisuun.

Urallasi joudut todennäköisesti tekemään muutaman riskiliikkeen, kuten ottamaan vastuun tehtävästä, josta et etukäteen tiedä selviäväsi tai tarttumaan mahdollisuuteen, jota moni väheksyy tai pelkää.

Mitä ikinä teetkin, tee valintasi tietoisesti ja kanna vastuu valinnastasi.

4. Tavoittele sopivan hyvää, älä täydellisyyttä

Täydellisyys ei ole edes mahdollista. Täydellisyyden tavoittelu vain hidastaa tavoitteidesi saavuttamista ja väsyttää sinut. Tämä pätee niin työ- kuin yksityiselämässäkin.

5. Luota oikeisiin ihmisiin ja ympäröi itsesi ihmisillä, joiden kanssa viihdyt

Luo ja vahvista suhteita ihmisiin, joita arvostat ja jotka arvostavat sinua. Toimivat verkostot vahvistavat sinua.

Verkostoidu naisten kanssa, sillä sinulla on todennäköisesti paljon yhteistä heidän kanssaan ja yhteiset päämäärät ovat hyvä perusta verkostolle, joka edesauttaa sen jäsenten menestystä.

6. Muuta ajattelumalleja ja kulttuuria

Ota miehet mukaan. Verkostoidu miesten kanssa, sillä ajattelumallit ja kulttuuri eivät muutu, jos vain 50% ihmisistä julistaa naisverkostoissaan tasa-arvoa. Ajattelutavan muutokseen tarvitaan suuri massa, joka näkee muutoksen hyödyt.

Ihmisyhteisön vahvuus perustuu yhteistyölle. Tarvitsemme kaiken inhimillisen osaamisen, jotta maapallo säilyy elinkelpoisena ja kaikilla ihmisillä on tyydyttävä elintaso. Siksi tulevaisuuden maailma ei ole yksin miesten, eikä naisten, vaan se on meidän kaikkien maailma.

Jaa kirjoitus: