Asiantuntijasta esimieheksi – havaintojani johtajapolulta

Kirjoittaja: Vieraskynä

Kirjoittaja: Riitta Salminen. Kirjoitus on alunperin julkaistu Rohkeusjohtaa.fi sivustolla.

Kun menestynyt asiantuntija nimitetään omien keskeltä omien johtoon, työyhteisö kuhisee. Eniten kuitenkin kuhisee uuden johtajan päässä. Kuinka löydän uuden paikkani vanhassa yhteisössä? Kuinka selviän uudesta vastuusta? Nyt kerron oman tarinani.

 Olin työhöni tyytyväinen ja työssäni menestynyt myynnin ammattilainen, joka teki yritykselle huipputulosta vuosi toisensa jälkeen. Eräänä aurinkoisena lomapäivänä esimieheni soitti ja kysyi, olisinko kiinnostunut myyntitiimiin johtamisesta. Mietin vain hetken ja suostuin. Olin kiitollinen saamastani luottamuksesta ja tunsin, että työtäni arvostetaan. Toisaalta uusi vastuu myös pelotti.

Aloitin työt mielessäni idealistinen kuva ihmisten itseohjautuvuudesta: kyllä aikuiset ihmiset vastaavat itse tekemisistään!  Aika pian huomasin, ettei näin olekaan. Huomasin usein miettiväni, oliko sittenkään viisasta ryhtyä esimieheksi. Työyhteisössä tapahtui jatkuvasti kaikenlaista, mikä vaati huomiota ja vaikeidenkin asioiden puheeksi ottamista.

Tukea uusiin haasteisiin

Uudessa positiossani tunsin välillä riittämättömyyttä, välillä en löytänyt oikeita polkuja ja keinoja työntekijöiden luokse. Halusin kuitenkin vastata heitettyyn haasteeseen ja kehittyä hyväksi johtajaksi ja esimerkilliseksi esimieheksi. Hankin itselleni työelämän coachin. Ja se oli paras päätökseni ikinä!

Coachin kanssa määrittelimme tavoitteeni: Haluan olla esimies, joka kuuntelee, innostaa ja luottaa, näyttää toisille suunnan ja antaa vapauden toimia. Tutkimme yhdessä suhdettani omaan johtajuuteeni. Mitkä ovat vahvuuteni ja mitä minun tulee vielä oppia?

Monissa arjen tilanteissa jouduin sekä vaatimaan että puuttumaan ongelmiin. Tämä tuntui aluksi haastavalta. Olisin mieluummin ollut se kiva ja miellyttävä kollega. Sen sijaan jouduin tekemään ikäviäkin päätöksiä. Huomasin myös, että valta ja vastuu eivät aina kulje käsi kädessä.

Coachingin aikana mietin myös, onko esimiestyö edes mielekästä ja mitä uusi roolini merkitsee suhteessa koko työyhteisöön? Ja haluanko ylipäänsä toimia esimiehenä, sillä olin todellakin nauttinut itsenäisestä vastuualueesta, hyvistä myyntituloksista ja kivoista kollegoista.

Esimiehen löytöjä

Ottaessani uuden vastuualueen minun oli luovuttava jostain. Oli vaikea luopua omasta asiantuntijatyöstä ja läheisistä kollegoista. Coachini kanssa tein kuitenkin löytöjä, jotka saivat minut jatkamaan esimiehenä ja tuntemaan onnistumista ja arvostusta myös siinä roolissa.

Kirjoitin ylös, mitä opin valmentajani tuella:

Uskallan olla oma itseni ja tiedostan, millainen johtaja olen.

Ymmärrän, mikä vaikutus toiminnallani on muihin. Pyydän myös rohkeasti palautetta omasta toiminnastani.

En loista itse vaan annan tiimin loistaa. Oman työni tulokset syntyvät tiimin onnistumisesta. Oman tekemisen ja suorittamisen sijaan luon edellytyksiä ja tasoitan tietä.

Annan vastuuta, valtuuksia ja vapautta. En ratkaise asioita toisten puolesta vaan tuen heitä itse ratkaisemaan, sillä he tuntevat oman työnsä parhaiten. Tämä synnyttää sitoutumista.

Autan ihmisiä kehittymään ja kasvamaan. Käyn tiimin kanssa kehittävää dialogia. Kysyn kysymyksiä ja kuuntelen ehdotuksia, miten ideoita ja ajatuksia voi viedä konkreettisesti käytäntöön.

Esimiehenä on ihanaa!

Vuosien saatossa opin nauttimaan esimiehen roolistani. Sain nauttia tiimini kehittymisestä ja yhdessä onnistumisesta, itseohjautuvuuden ja vastuunoton lisääntymisestä.

Lähiesimiehenä koin, että minulla on tärkeä rooli yksilöllisessä johtamisessa, ihmisen tukemisessa kasvuun ja kehitykseen. Halusin tuntea johdettavani, heidän vahvuutensa ja kiinnostuksensa. Olin kiinnostunut tiimini tekijöistä yksilöinä. Kannustin etenemään uralla, vaikka se joskus tarkoittikin sitä, että meidän tiemme eroavat.

Lopulta huomasin, että olin kehittynyt alun epävarmasta johtajasta tavoitteeni mukaiseksi esimieheksi: kuuntelin, innostin, luotin, osasin ohjata ja antaa vapautta. Olin aivan innoissani! Minulla oli selvä syy lopettaa esimiestehtävät – olin löytänyt itsestäni modernin, kokeneen ja ammattitaitoisen coachin, jonka intohimona on tukea ja antaa kasvun eväitä muille esimiehille.

Onko sinun tavoitteissasi johtaminen? Hyvä! Milloin aloitetaan?

Kirjoitus on julkaistu sivuillani www.riittasalminen.com  6.2.2019

Kuva: Brooke Lark unsplash

Jaa kirjoitus: