Kirjoittaja: Sanna Salovuori. Kirjoitus on alunperin julkaistu Rohkeusjohtaa.fi sivustolla.
Mieleeni on jäänyt vuonna 2014 julkaistu mainos, jossa koekuvaukseen kutsuttujen eri-ikäisten tyttöjen ja poikien käskettiin ”juosta kuin tyttö”. Vanhemmat kandidaatit näyttivät pilaversion ”tyttöjuoksemisesta”, jossa käsiä ja jalkoja heitellään puolelta toiselle. Nuoremmat juoksivat normaalisti. He myös heittivät palloa ja tappelivat kukin omaan tyyliinsä, sillä ”kuin tyttö” ei nuorille tarkoittanut samaa kuin vanhemmille. Videon pointti oli, että sanat muokkaavat maailmaa ja asenteita.
Neljässä vuodessa on meillä Suomessa(kin) onneksi tultu kauemmas stereotyyppisestä tyttö- ja poika -asetelmasta. Kuitenkin tuntuu, että yritysmaailmassa naisjohtajien malli tulee usein edelleen miehisestä maailmasta. Johtajassa arvostetaan kovia arvoja ja ominaisuuksia; matemaattisia taitoja, ongelmanratkaisukykyä sekä päätöksenteko- ja paineensietokykyä. Samaa kantaa vahvistaa myös tuore väitöstutkimus, jota HS siteerasi 1.12.2018.
Vaikka jokainen johtaja, nainen tai mies, on ensisijaisesti yksilö ja siksi ominaisuuksiltaan uniikki, keskimääräisesti naisten voima ja vahvuudet löytyvät eri kohdista kuin miesten. Johtamisen malli tulee meillä useimmiten vielä miesten maailmasta – mikä on ymmärrettävää, kun miettii, kuinka pitkään on eletty miesjohtajien aikakautta verrattuna naisjohtajien suhteellisen tuoreeseen ja edelleen valitettavan harvinaiseen polkuun. Sen mallin ottavat vastaan ja hyväksyvät yhtä lailla naiset kuin miehet, koska se on usein ainoa tarjolla oleva totuus. Vallalla tuntuu edelleen olevan uskomus, että vain vahva, kova, määrätietoinen ja tunteeton johtaja pärjää.
Omat parhaat esimieskokemukseni ovat olleet vahvojen ja määrätietoisten, mutta empaattisten ja inhimillisten ihmisten, niin miesten kuin naisten viitoittamia. Naispuolista esihenkilöä on ehkä ollut helpompi lähestyä, kun omassa elämässäni on ollut raskaampia hetkiä, jotka olen halunnut tai joutunut tuomaan esille töissä. Olemme kohdanneet tunnetasolla. Olen saanut olla oma itseni, koska esinaisenikin on uskaltanut olla joskus heikko tai herkkä, myös työpaikalla. Sen näyttäminen aidosti ja rehellisesti osoittaa minulle suurinta vahvuutta.
Mothers in Business on vuonna 2014 perustettu kasvava verkosto, joka edistää urasuuntautuneiden äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa ja tarjoaa mahdollisuuden työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen myös äitiysvapailla. MiBin missio on kääntää äitiyden kautta opitut taidot koko työelämän vahvuuksiksi. Verkoston keski-ikä on 30 vuoden paikkeilla ja nämä milleniaalit tietävät, että totuttua johtamismallia ei ole pakko hyväksyä sellaisenaan. Nostan heille isosti hattua! Vanhemmuus jos mikä opettaa ihmiselle jämäkkää lempeyttä ja empatiataitoja.
Ystäväni, naiseusvalmentaja Pinja Bruun puhuu usein siitä, kuinka naisen voima ja vahvuus lähtee feminiinienergiasta. Häneltä olen oppinut, että meissä kaikissa on sekä feminiini-, että maskuliinienergiaa, halusimmepa tai emme. Molemmille on paikkansa, sillä maskuliinista puolta myös me naiset tarvitsemme jämäkkyyttä vaativiin tilanteisiin ja esimerkiksi päätöksenteossa. Tehokkuutta ihannoivat työympäristömme ovat usein maskuliinienergian tyyssijoja, joissa itsekin huomaan käyttäytyväni reteämmin. Peilisolujeni ansioista huomaan muuttuvani tietyissä porukoissa ”hyväksi jätkäksi”. Tunnuspiirteitä tälle käytökselle ovat mm. suorittaminen, ronski huumori, kovaääninen puhe ja nauru sekä myötätunnon ja tunnepuheen vähyys. Myötätuntoisen kulttuurin vaalimisen työpaikalla on todettu tutkitusti lisäävän monia terveys- ja jopa tehokkuusvaikutuksia. Itse huomaan väsyväni ympäristössä, jossa ei ole tilaa myötätunnolle.
Tunnepuheen tai myötätuntotaitojen käyttäminen johtamistyössä ei tarkoita omien tunteiden pidäkkeetöntä näyttämistä, vaan omien tunteiden johtamista ja oman ja muiden tunnetilojen huomioimista osana johtamistilanteita. Haastankin sinut tarkkailemaan, millaisia puolia sinussa nousee esiin erilaisissa yhteisöissä ja ympäristöissä? Oletko oma itsesi? Peilaatko muiden tunteita ja tapaa toimia? Onko se toimiva strategia?
Tutkitusti ihan jokainen meistä kukoistaa eniten silloin, kun saa olla oma itsensä. Ehdotan, arvon siskot, että juostaan vastakin kuin tyttö (eli hitsin kovaa!) ja johdetaan itseämme ja muita omannäköisesti ja autenttisesti – kuin nainen.