Jos tarkastelet elämääsi vaikkapa kuluneen alkuvuoden osalta, niin montako muutosta löydät? Veikkaan, että niitä on enemmän kuin aluksi ajattelit. Meidän elämä koostuu muutoksista – pienemmistä ja suuremmista – mutta usein koemme vain nuo isommat muutoksiksi. Yhtäkaikki muutosta on jo sekin, kun tutulle paikalle jumppasalilla onkin tullut uusi osallistuja tai suosikki-tv-ohjelma tuleekin eri ajankohtana kuin ennen. Se, miten suhtaudut tällaisiin pieniin muutoksiin, voi antaa vinkkiä siitä, miten suhtaudut muutoksiin ylipäätään.
Kesä ja loma tuo mukanaan monesti kaipausta muutokseen. Arki on saattanut olla kovin hektistä niin työn kuin muunkin elämän kohdalla ja kun loma sitten viimein häämöttää, tuntuu siltä, että hanskat tippuvat ja voi vihdoin hengähtää vapaasti! Loman lähestyessä fiilis on kutkuttava ja lomalla ollessa ehkäpä jopa euforinen, mutta loman loppuessa iskee ahdistus, koska paluu arkeen on vääjäämättä edessä. Ahdistus saattaa kertoa siitä, että jotain muutosta arjessa on hyvä lähteä tekemään. Ahdistus voi kertoa myös siitä, että loma on täyttynyt kivoista asioista, joista ei haluaisi luopua. Ahdistus voi olla ohimenevää arjen taas lähdettyä käyntiin tai se voi jäädä kummittelemaan ja kuormittamaan. Henkilökohtaiset muutokset lähtevät liikkeelle usein juuri ahdistuksen kautta. Ehkä tilanteesta, johon itse on tyytymätön. Näissä tilanteissa voi tehdä valinnan muutoksen suunnasta ja sitä on myös helpompi lähteä toteuttamaan. Toisinaan olemme pakotettuja muutoksiin jonkun toisen tekemän valinnan myötä ja tällöin muutoksen hyväksyminen ja siinä eteenpäin pääseminen voi olla hyvinkin hankalaa.
Itselläni pari viimeistä vuotta ovat olleet vahvasti oman polun uudelleen löytämistä. Uudelleen siksi, että minulla oli kyllä hyvä polku aiemminkin mutta se ei vienyt enää sinne, minne itse koin tarvetta seuraavaksi päästä. Uusi polku on tuonut mukanaan uuden nimen, työpaikan ja viimeisimpänä uuden kodin. Muutoksia on siis ollut paljon ja oma identiteetti on kuoriutumassa uudelleen. Tämä kaikki on pistänyt pohtimaan muutoksia ja mitä kaikkea muutos meissä vaatii.
Se, miten me ylipäätään suhtaudumme muutoksiin ja miten niiden keskellä pääsemme eteenpäin, ei ole samannäköistä kaikille. Siihen liittyy nimenomaan tuo valinnan mahdollisuus eli se, voinko itse tehdä päätöksen muutoksen suunnasta? Lisäksi joillekin meistä pienetkin muuttuvat asiat tuntuvat isoilta ja hankalilta, kun toiset taas ovat valmiita mullistamaan koko elämänsä nopeallakin temmolla. Aiemmat kokemukset, oletukset, ennakkokäsitykset sekä oma muutoskyvykkyys tai vaikkapa neuroepätyypillisyys voivat olla syitä sille, miksi muutos hirvittää tai miksi muutos ei muutu päätöksenteosta konkreettiseen toimintaan. Muutosta siis harvemmin tehdään ihan kahta kättä heiluttaen!
Muutokset ovat oivaa maaperää erilaisille konflikteille. Tämän ehkä tunnistat niistä kaikista muutoksista, joissa itse olet ollut mukana. Olet ehkä luullut, että toiset iloitsevat kanssasi uudesta suunnasta ja huomaatkin saavasi epäilevää ja kyseenalaista palautetta muutoksestasi. Tai jos olet pakotettu muutokseen vaikkapa jonkun sinua kohdanneen kriisin vuoksi, saatat joutua kohtaamaan konflikteja tahtomattasi. Konfliktit syntyvät, koska käsittelemme eriaikaisesti muutoksia. Konflikteja syntyy myös, jos emme osaa riittävästi kertoa muutoksesta tai emme kykene suhtautumaan tilanteeseen empaattisesti vaan näemme muutoksen uhkana itsellemme tai ympäristöllemme. Muutokseen liittyvän konfliktin vastavoima on turvallisuuden tunteen säilyminen, avoimuus ja kyky nähdä muutoksen vaikutukset itseä pidemmälle.
Toivotutkaan muutokset eivät aina mene ilman kipuilua, harha-askeleita, turhautumista ja pelkoa. Voi olla, että tuntuu helpommalta jäädä vanhaan kuin ottaa askeleita kohti uutta. Muutos vaatii rohkeutta ja päätöksentekoa. Se vaatii jonkinlaista käsitystä siitä, miksi ylipäätään lähteä muutokseen mukaan. Muutoksen ajurina yleensä toimii se, miltä tilanne tai elämä näyttää muutoksen tapahduttua. Harvemmin unelmoimme siitä, miltä tuntuu olla itse muutoskohdassa. Kukaan ei jaksa olla ikuisesti muutoskohdassa ilman kokemusta siitä, että jotain on jo tapahtunut ja siksi muutoksen keskellä on tärkeä pysähtyä välitsekkaukselle. Tsekkaus yleensä paljastaa sen, mitä kaikkea on jo oikeasti tapahtunut ja voi antaa lisävoimaa muutoksen loppuun viemiselle.
Muutos parhaimmillaan tuo lisää jotain ja antaa mahdollisuuden säilyttää ne tärkeimmät jutut aiemmasta! Ja vaikka juuri tällä hetkellä tuntuisi siltä, että mikään ei muutu, on hyvä pitää mieli avoimena muutokselle. Lukittu mieli sulkee pois vaihtoehdot, avoin mieli näkee mahdollisuudet!
Ehkä näin kesällä ja lomaillessa, voit hieman kuulostella itseäsi ja omaa suhtautumista muutokseen; mistä kannattaa pitää kiinni ja minkä voi antaa muuttua? Ja voiko muutos mahdollistaa jotain, joka kirkastaa vielä tarkemmin sen, mistä kannattaa pitää kiinni?
Haluatko lukea aiheesta lisää? Nappaa itsellesi lukuun muutoksen käynnistävä oppaamme klikkaamalla tästä.
__
Maikku Siren, Valmentaja & Työnohjaaja
+358 40 820 7707, maikku@sitomo.fi