Tiimin yhteistyö – miten sitä vahvistetaan?

Kirjoittaja: Sanna Miettinen

Tiedämme lukemattomia tekijöitä, miksi meidän yhteistyömme ei toimi, mutta miten ihmeessä hyvää yhteistyötä vahvistetaan? 

Ensimmäinen tekijä hyvään yhteistyöhön on yksilön itsetuntemus – ymmärrämmekö, miksi reagoimme tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla? Aivomme toimivat siten, että niiden tehtävänä on skannata ympäristöstämme vaara ja uhkatekijöitä pitääkseen meidät turvassa. Reagoimme kuormitukseen ja kiireeseen samalla tavoin kuin metsästäjäkeräilijöinä aikoina eli joko taistelemme tai pakenemme. Tässä tilassa emme pysty oppimaan uutta ja uskomme erehtymättömästi siihen, että meidän tekemät ratkaisut ovat ainoita oikeita. Vuorovaikutuksellisesti meistä saattaa tulla töykeitä ja töksäytteleviä (Huotilainen, M. 2020).

Taistele ja pakene-tilassa meidän saattaa olla hankala ymmärtää mitä aiheutamme ympärillämme oleville kollegoille. Jos itsetuntemuksemme on korkealla, niin tunnistamme tilan ja saatamme pystyä sen sanoittamaan muulle tiimille. Konkreettinen rauhoittumisen keino tässä tilassa on hengittää syvään 3-5 kertaa. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty ja silloin tarvitsemme ympärillämme olevia kollegoita sanoittamaan kokemustaan ja havaintojaan käytöksestämme. Tämä edellyttää kollegoilta rohkeutta, koska riski siihen, että loukkaannumme, jos muut huomauttavat käytöksestämme, on suuri. Tyypillisesti on helpompaa toivoa, että kollegan ylikierrokset menevät ohitse itsestään kuin sanomisemme takia asiat menevät pahemmin solmuun. 

Toinen asia hyvään yhteistyöhön on kokemus ympärillä olevan tiimin psykologisesta turvallisuudesta. Tämän tunnistaa siitä, että kollega uskaltaa ottaa vaikean asian, kuten yllä, puheeksi ilman, että hänen tarvitsee pelätä joutuvansa nolatuksi tai rangaistuksi. Kun tiimin psykologinen turvallisuus on korkealla voivat sekä ylikierroksilla oleva kollega että sen sanoittava luottaa siihen, että lähtökohtaisesti tarkoituksemme ja aikeemme ovat hyviä.  

Kolmas ja varmasti tärkein asia hyvän yhteistyön rakentamiseen on se, että lähdemme ylipäätään yhdessä tarkastelemaan ja tutkimaan, millä tasolla meidän yhteistyömme on ja onko siinä jotain kehitettävää. En ole vielä koskaan nähnyt tiimiä tai organisaatiota, missä jotain kehitettävää ei olisi löytynyt. Toisaalta – myös sen toteaminen ja näkyväksi tekeminen, että yhteistyömme on hyvää ja helppoa, on äärimmäisen tärkeää ja palkitsevaa.

Nappaa itsellesi luettavaksi oppaamme Rohkean tiimin käsikirja, josta saat keinoja edistää tiimisi yhteistyötä, keskinäistä oppimista sekä kykyä kehittää toimintaa. Jos tuntuu, että ette oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle, niin me Sitomolaiset autamme teitä mielellämme!

__ 

Sanna Miettinen, COO & Well-being Designer
+358 40 0412 021, sanna@sitomo.fi

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!