Muistan ensimmäisen päiväni Sitomossa. Siitä on jo reipas kaksi vuotta, kun hyppäsin markkinointikoordinaattorin saappaisiin. Aiemmin urallani olin keskittynyt kuluttajamarkkinointiin ja -myyntiin, joten Sitomon teemat olivat minulle uusia ja vaativat hetken omaksumista – erityisesti käsitteen ”rohkeus” osalta. Kuitenkin pian ymmärsin, että rohkeus tässä yhteydessä ei ole vain sana vaan pikemminkin mindset, joka näkyy konkreettisina tekoina. Uudet kollegani rohkaisivat päivittäin omalla toiminnallaan muun muassa avun pyytämiseen ja tarjoamiseen, antoivat jatkuvasti palautetta, kiittelivät hyvin tehdystä työstä ja uskalsivat nostaa epävarmuutta aiheuttavia asioita esiin. Kaikki tämä alkoi vaikuttaa minuun positiivisesti, ja huomasin itsekin tekeväni rohkeita päätöksiä, kokeiluja ja ratkaisuja suhteellisen lyhyessä ajassa uudessa työympäristössä.
Uskon, etten ole ainoa, jolle sana rohkeus ja etenkin sen merkitys ovat hieman kysymysmerkkinä. Siksi haluankin kertoa sinulle muutaman konkreettisen esimerkin kautta, miltä tuntuu työskennellä rohkeassa työympäristössä.
Miten rohkeus konkreettisesti näkyy meillä Sitomossa tänä päivänä?
Aloitamme työviikon maanantaiaamuisin yhteisellä aamupalaverilla, jossa käydään kuulumiskierros. Kuulumiskierroksella on neljä agendaa, jotka kukin pääsee jakamaan vuorollaan: edellisen viikon onnistumiset, kiitokset, huolet sekä uuden työviikon tavoitteet. Pureudutaampa näihin neljään agendaan hieman syvemmin.
Onnistumiset. Rohkeutta on se, että onnistumisia jaetaan tiimin kesken ja niistä iloitaan sekä juhlitaan yhteisesti. Se, että jaamme onnistumisia yhteisesti, boostaa tiimiämme entisestään kohti yhteisiä tavoitteita sekä muistuttavat meitä hyvin tehdystä työstä.
Kiitokset. Sitomossa palaute kuuluu kaikille – sen antaminen ja vastaanottaminen ei ole vain tiettyjen ihmisten vastuulla, vaan palautekulttuuri on meillä läsnä rooleista riippumatta. Kiitokset ovat osa arkeamme ja tiimin kanssa jaettuna ne tuovat näkyväksi kaikkien panosta sekä onnistumisia entistä vahvemmin.
Huolet. Tämä on mielestäni agendalla se, joka vaatii eniten rohkeutta – onko minulla riittävästi osaamista ja kykyjä onnistuakseni? Ilokseni olen huomannut, että huolet ovet usein se kohta agendalla, joka herättää eniten keskustelua. “Miten voimme auttaa sinua?”, “minulla saattaisi olla tähän ratkaisu” ja “et ole yksin” ovat usein lauseita, jotka kollegat tässä kohtaa sanovat – ja todella tarkoittavat sitä.
Tavoitteet. Tavoitteiden jakaminen vaatii rohkeutta. Tavoitteet voivat olla hieman keskeneräisiäkin ideoita, jotka tuntuvat yksilölle merkityksellisiltä ja kokeilun arvoisailta. Tavoitteista kertoessamme jaamme usein osaamistamme, joka auttaa tavoitteissa onnistumisessa.
Maanantaiaamujen palaverit eivät toki ole ainoita hetkiä, joissa yhteisömme rohkeus näkyy ja kuuluu. Rohkeus on yksi kulttuurimme kulmakivistä, joka näkyy arjen teoissa, tavoitteissa, kehittymisessä ja dialogissa. Rohkeuden ansiosta työyhteisössämme on tervettä haastamista ja paljon uusien asioiden kokeilua sekä oppimista. Pysähdymme tasaisin väliajoin katsomaan “olan yli” pohtimaan, onko tekemisemme vienyt meitä haluttuun suuntaan ja mitä meidän mahdollisesti kannattaisi toiminnassamme muuttaa, Lisäksi koen, että vaikealta tuntuvien keskustelujen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin “helppoa”, sillä tiedän, että kollegani haluavat ymmärtää minua ja tunteillani sekä mielipiteilläni on merkitystä.
Rohkeus on yksi kulttuurimme kulmakivistä, joka näkyy arjen teoissa, tavoitteissa, kehittymisessä ja dialogissa.
Koen, että työyhteisössämme suutarin lapsella todella on kengät – me Sitomossa elämme, kuten opetamme ja arvojen mukaan eläminen on rohkeutta suurimmillaan. Se, että rohkeus yhteisössämme on vahva, ei silti estä meitä silti jatkuvasti kehittymästä ja arvioimasta olemassa olevia toimintatapojamme. Päinvastoin, rohkeus vaatii vaalimista ja jatkuvaa ylläpitämistä – sanoilla ja teoilla.
Rohkeutta voi harjoitella ja rohkea tiimi on mahdollista rakentaa. Suosittelen lähtemään liikkeelle lataamalla sitouttajien kirjoittaman Rohkean tiimin käsikirja-opppaan, josta saat näkökulmia ja työkaluja oppimisen tukemiseen sekä edistämiseen.
__
Erika Kahilainen, Marketing & Sales Manager, Executive Coordinator
040 584 0886, erika@sitomo.fi