Keskustelimme taannoin johtajan kanssa, joka oli suunnittelemassa tiimilleen työhyvinvointikyselyn purkutilaisuutta. Kyselyssä oli osio, jossa sai antaa palautetta johtajuudesta – juuri tämän hän aikoi purkaa avoimesti ihmisten kanssa. Johtaja kertoi jännittävänsä tilaisuutta tavalla, joka yllätti hänet itsensäkin. Kysyimme mitä hän jännitti ja hän vastasi: ”jännitän, koska tämä on minulle tärkeää. Mutta ennen kaikkea siksi, että olen hyvä puhumaan asioista, mutta en itsestäni tai tunteistani. Osaan luoda loogisia ja faktapohjaisia esityksiä ja herättää keskustelua meidän bisneksesta, mutta ihmisyydestä, johtajuudesta ja itsestä puhuminen on vaikeaa. En ole hyvä rakentamaan psykologista turvallisuutta. Minulla ei ole sille kieltä, eikä käsitteitä, enkä hahmota sillä alueella kaikkea.” Jatkoimme keskustelua ja kysyimme miksi kuitenkin heittäydyt tilanteeseen, jossa altistat itsesi ja tapasi johtaa ison joukon edessä. Hän vastasi: ”koska se on tärkeää. Koska muuten minä en kehity, enkä näytä kehittymisen esimerkkiä.”
Kun puhutaan rohkeasta johtajuudesta, puhutaan aina myös haavoittuvuudesta & häpeästä, jotka ovat ovat itseasiassa puhdasta neurotiedettä: toisaalta ihmisen syvä tarve yhteyteen ja toisaalta tarve suojella itseään.
Kun ymmärrämme häpeää ja sen toimintaa suojamekanismina ja kun opimme puhumaan siitä ääneen, me itseasiassa maadoitamme neuroverkkojamme sellaisella uudella tavalla, jota ei ole ennen ollutkaan. Opimme tekemään johtajana tekoja, jotka jäisivät tekemättä, jos annamme pelon ja häpeän pelon ohjata meitä. Jos näin teemme, emme itseasiassa mene ihmisten eteen keskustelemaan johtajuudestamme.
Rohkeaa johtajuutta on se, että pistää organisaatiossa valot päälle
Rohkea johtajuus on siis ihmisten sisäisten käyttöjärjestelmien ohjelmointia ja halutun käytöksen mallittamista. Johtajan tärkein tehtävä on rakentaa uusia polkuja vaikeille keskusteluille ja etsiä ne asiat, joista ihmiset ehkä kuiskivat, mutta joista ei uskalleta puhua ääneen. Sillä ne asiat, joista me koetaan häpeää & ollaan hiljaa, tulevat yhteisen onnistumisemme tielle. Rohkea johtaja laittaa organisaatiossa valot päälle puhumalla vaietuista asioista rakentavasti, jolloin esteet fiksumman tekemisen edestä vähenevät.
Rohkea johtaja laittaa organisaatiossa valot päälle puhumalla vaietuista asioista rakentavasti, jolloin esteet fiksumman tekemisen edestä vähenevät.
Alun tarinan johtaja on juuri tällainen johtaja. Hän altistaa itsensä mahdolliselle häpeän kokemukselle. Ja sallii sen silloin muille. Tällainen johtaja siivoaa organisaatiota pelosta ja saa ihmiset rohkaistumaan esimerkillään. Parhaana seurauksena yrityksessä on vähemmän turhaa juoruilua ja enemmän keskittymistä yhteiseen tavoitteeseen, siellä on enemmän aitoa vastuunkantoa, eikä toisten syyllistämistä, siellä on enemmän tasa-arvon kokemuksia ja avoimuutta, kuin selän takana jauhamista.
Onko missään varaa toisenlaiseen johtajuuteen?
Terveisin, Sitomon väki
Haluatko lähteä kehittämään rohkeaa johtajuutta? Lue lisää ja lähde mukaan.