– Anteeksi, mutta mistä tuo tulee kirjainyhdistelmä R.E.I.A.*?
Samalla hetkellä, kun kollegasi nosti kätensä ja kysyi tuon kysymyksen, lähti valtava painontunne harteiltasi. Et ollutkaan ainoa, joka ei tiennyt, mitä tuo tiimin esihenkilön lähes joka lauseessa käyttämä lyhenne tulee! Viimeinen vartti oli mennyt sinulta täysin ohi sisällön osalta, kun olit jäänyt miettimään, mistä sinun olisi pitänyt se tietää ja olit soimannut itseäsi, kun et pystynyt palauttamaan mieleen mitään tilannetta, missä asiasta olisi puhuttu aiemmin. Ja nyt joku kysyi juuri sen mitä halusit kuumeisesti tietää. Et vaan uskaltanut myöntää kaikille, ettet tiennyt. Siunattu työkaverin rohkeus!
Kuulostaako tutulta? Oletko koskaan tuntenut helpotuksen tunnetta, joku kanssakokoustaja nostaa kätensä ja kysyy sen perustavanlaatuisen kysymyksen, mitä itse et ole kehdannut kysyä, koska oletit, että kaikki muut tietävät jo vastauksen ja kuvittelet, myös sinun oletetaan sen jo tietävän?
Tai oletko joskus jättänyt kertomatta, jos olet unohtanut tehdä jonkun sinulle määrätyn tehtävän ja tilanne on eskaloitunut pienimuotoiseksi kaaokseksi, sillä virheiden tekemisestä ei teillä hyvä heilu?
Jotta uskallat tuoda esiin tietämättömyytesi tai tekemäsi virheen työporukassa, kavereiden kirjapiirissä tai vaikka suvun kesken, vaatii se ryhmässä jaettua turvallisuuden tunteen kokemusta. Tunnetta siitä, että uskalletaan myöntää, ettei tiedetä kaikkea tai että voidaan nostaa käsi virheen merkiksi ilman pelkoa siitä, että joku käyttää sitä myöhemmin sinua vastaan toisessa tilanteessa. Tällöin puhutaan oppimisturvallisuudesta.
Oppimisturvallisuus on psykologisen turvallisuuden toinen elementti.
Oppimisturvallisuutta on se, kun tiimissäsi koet, että voit sitoutua oppimiseen kaikin tavoin ilman häpeän tunnetta. Voit kysyä vapaasti kysymyksiä, saada palautetta, voit testata ja tehdä virheitä. Voit omalta osaltasi edistää oppimisturvallisuutta olemalla utelias ja kysymällä rohkeasti, kun et tiedä. Tee tarkentavia kysymyksiä. Ole empaattinen. Pura toisten häpeätaakkaa.
Tarjoa toisille turvaa mahdollistamalla oppimista edistävä ja virheet hyväksyvä ympäristö.
Psykologisesti turvallinen organisaatio tukee sinua oppimisen tielläsi ja ottaa puolestasi siihen liittyvän riskin, ja sinä saat keskittyä tekemään parhaasi omassa tehtävässäsi ja olla tukemassa muita.
On vaikeaa oppia, jos tiedät jo kaiken.
Tämä oli toinen kirjoitus Sitomon neljäosaisesta blogisarjasta, jossa esittelemme psykologisen turvallisuuden elementit. Blogisarjan ensimmäisen osan pääset lukemaan klikkaamalla tästä. Seuraavassa osassa käsittelemme edistämisturvallisuutta.
*REIA = Rohkeutta, Energiaa ja Iloa Arkeesi!
Kristiina Aatsinki, Sitomo Oy
kristiina@sitomo.fi I puh. +358 40 733 2154
SITOMO I Designing strong and resilient organizations