Opi tai kuole

Kirjoittaja: Nina Rinne

Työelämässä joustavuus ja jatkuva oppimis- ja muutoskyky eivät ole enää harvojen herkkua vaan edellytys kaikille työelämässä oleville.

Kuitenkin ihmettelen sitä, että jatkuvan oppimisen ja muutoskyvykkyyden taidosta ei työpaikoilla puhuta tarkemmin. Oletetaan, että se on sisäsyntyistä, kotona opittua tai perinnöllistä. Joustavuutta ja resilienssiä ei valmenneta, opeteta tai kehitetä tietoisesti. Järjestetään kyllä muuntokoulutuksia, mutta ne ovat reaktiivisia ja lyhytjänteisiä tapoja ”hoitaa asiaa”. Joustavuus ja muutoskyvykkyys ovat ns. metataitoja, jotka jokainen rekrytointityötä tehnyt tietää yhdeksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Lopulta organisaatio- tai substanssitaidotkaan eivät nouse niin merkityksellisiksi, jos oppimis- ja muutoskyvykyydessä on kandien välillä suurta heittoa.

Valmentakaa muutoskyvykkyyttä ajoissa

Proaktiivista toimintaa yrityksiltä olisi valmentaa joustavuutta ja muutoskyvykkyyttä etupainoisesti, jolloin se olisi pitkässä juoksussa halvempaa. Avainsana onkin ”pitkä juoksu”. Johdon tuntuu olevan vaikeaa tehdä päätöksiä ns. henkisen kyvykkyyden valmentamisessa, koska se ei näy välttämättä heti viivan alla. Ne yhtiöt, jotka kuitenkin näin tekevät, heillä on parempi pysyvyys halutussa henkilöstössä sekä korkeampi työtyytyväisyys.

Paljonko teillä työpaikoisa katoaa ja mihin niitä syntyy lisää?

Oletettavaa on, että monet työpaikat katoavat digitalisaation myötä tulevan 10 vuoden aikana ja uusia tulee tilalle. Kuitenkin joustavuutta ruvetaan miettimään vasta, kun korvaava teknologia on totta ja käsissä on tuhansia ihmisiä, joille ei ole hetken kuluttua töitä. Tai olisi, mutta ne vaatisivat sellaista osaamista ja perehtyneisyyttä, että ”se leipätyötä” ikänsä tehnyt ihminen ei siihen pysty.

”Nyt hei ihan oikeasti”

Mitä, jos joku olisi jo 5 vuotta tai jopa aiemmin saattanut Lasse Leipätyöläisen kevyeen ”valmennusputkeen”, jossa olisi valmennettu arvomaailmaa jatkuvasta itsensä kehittämisestä ja annettu siihen työkaluja. Kun homman aloittaa riittävän aikaisin, se ei vaadi tuhotonta ajankäyttöä vaan sujuu lähestulkoon normaalien aamupalaverien lomassa. Kaikkiin valmennus ei välttämättä pure, mutta mitä jos niitä käsissä olevia ”muutoskyvyttömiä” onkin 1000kpl vähemmän?

Heräsikö sinussa ajatuksia? Olisiko jo aika käynnistää uusi aika organisaatiossanne? Meistä olisi ihana olla apuna.

Kurkista myös asiakkaamme Markkinointiviestintätoimisto Propagandan huikea tarina muutoskyvyn lisäämisestä. Saatat innostua!

Nina Rinne, Nina.Rinne@sitomo.fi, puh. 0400784227

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!