Itseohjautuvuus puhututtaa juuri nyt valta osaa organisaatioista kun työelämän murros, asiakaskäyttäytymisen muutos ja työntekijöiden kasvaneet odotukset kaikki omalla tavallaan haastavat tehostamaan, muuntumaan, oppimaan ja kasvamaan. Vauhti on joskus aika hurja ja oppimiskäyrä on jyrkkä.

Onkin todella hienoa seurata, miten vauhdilla yrityksissä on lähdetty purkamaan uudistusta hidastavia rakenteita ja siirtämään valtaa sinne, missä sitä milloinkin eniten tarvitaan. Luottamus on ihmisiin on kova – niin kuin pitääkin ja erityisesti asiantuntityössä itseohjautuvuus on yleistynyt vauhdilla, samalla kun työtä tehdään multisite projekteissa, ajasta ja paikasta riippumatta, useassa eri tiimissä ja ratkaisualueiden rajat ylittävissä projekteissa.

Usein tämä myös tarkoittaa sitä, että oma esimies voi olla hyvinkin kaukana ja epätietoinen ihmisten tekemisistä, jolloin vastuu itsestä, omasta toiminnasta, palautteen saamisesta, sekä suhteesta muihin jää jokaisen omalle kontolle.

Niin houkuttelevalta, kun Ihana kamala vastuu kuulostaakin, absoluuttinen itseohjautuvuus ei sovi kaikille, ainakaan puhtaasti sellaisena mallina, jossa kaikki ihmiset vastaavat vain itsestään.

Onpahan useampi ihminen meille todennut seuraavaakin:

  • Organisaatiossamme säästettiin, eikä ole esimiestä ollenkaan. Ja tämä vei ihan tuuliajolle.
  • Esimiehetön organisaatio on kuollut idea
  • Itseohjautuvuus on heittele jättöä eikä osoite välittämiskulttuuria

Ihminen on sosiaalinen olento ja vaikka kuinka olisimme tottuneet pitämään omat ohjat käsissämme, jokainen meistä silti kaipaa hetkittäin sparrasapua, palautetta omasta toiminnasta ja mahdollisuutta liittymistä toiseen ihmiseen. Tästä oivallisena esimerkkinä toimii esimerkiksi  Futurice I Love feedback kulttuuri – jossa esimiehet hakivat palautetta kyseisen henkilöstön ympäristöstä ja kollegoilta. Palautteen saaminen henkilötasolla on myös kriittisen tärkeää oppimisen ja kehittymisen näkökulmasta.

Ennen kuin suin päin juoksee räjäyttämään kaiken hiearkian organisaatiosta, kannattaakin ihan aidosti pysähtyä hetkeksi tuumaamaan, millaisena itseohjautuvuus voisi meille parhaalla tavalla näyttäytyä ja mitä erilaisia muotoja se meidän käsissämme löytäisi? Yllättävää kyllä, kun ihmisiltä itseltään kysyy toiveita asiasta, heidän kuulee pikemminkin kaipaavan jämäkkää johtamista, joka mahdollistaa vapauden tehdä.

Ihminen kaipaa jämäkkää johtamista, joka mahdollistaa vapauden tehdä

Ensimmäinen steppi, mistä lähteä liikkeelle itseohjautuvan organisaation rakentamisessa on kuuntelu – kuuntele tiimiäsi ja mitä odotuksia heillä on. Kuuntele, äläkä odota heiltä mitään muuta. Yllätyt, miten paljon saatatkin saada. Kuuntelussa pääset alkuun näillä 10 kysymyksellä, jotka voit esittää tiimillesi.

Heräsi ajatuksia tai kysymyksiä? Ota vain rohkeasti yhteyttä!

Riikka Seppälä, Sitomo Oy

p. 050 371 2000 / riikka.seppala@sitomo.fi

”Autamme muotoilemaan menestyviä organisaatioita.”

Katso myös

Designing strong & resilient organisations

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!