Vuosi vaihtui ja monella on tavoitteet mielessä. Mekin asetimme tavoitteita Sitomossa; yrityksen tavoitteita, joista johdettiin henkilökohtaiset tavoitteet omille rooleille. Sen jälkeen tehtiin yhteinen reality check liiketoiminnan, roolien ja henkilökohtaisten tavoitteiden välillä ja pohdittiin yhdessä, miten eteenpäin meno mahdollistetaan kaikilla osa-alueilla. Samaan tapaan myös asiakkaamme tarkensivat pitkän ja lyhyen tähtäimen tavoitteita samalla kun etsivät tehokkaita muutosjohtamisen malleja. Kävimme kiinnostavia keskusteluja aiheesta ja ideoimme yhdessä, miten asiakkaamme voisivat onnistua määrittämään sellaiset tavoitteet ja mittarit, joista koko organisaatio innostuu.
Tavoiteasetannasta ja muutosjohtamisesta on kirjoitettu paljon, enkä nyt kyllästytä sinua aloittamalla perusasioista. Sen sijaan, haluan jakaa muutaman vinkin inspiroivan mittariston rakentamiseen, sekä pohtia ääneen sitä miksi tavoitteiden asettaminen ylipäänsä kannattaa.
Ensin se innostava puoli – tai latistava, riippuu katsontakannasta. Yrittäjä ja johtaja hahmottaa usein kokonaisuuksia ja hänellä on selkeänä mielessään mitä pitää saada aikaan ja miten. Yrittäjä luultavammin haluaa kasvattaa liiketoimintaa ja mittaa sen kasvua erilaisin luvuin. Tämä on ihan ok, mutta valitettavasti luvut yksin eivät juuri kiinnosta ketään organisaatiossa. Eivät ainakaan silloin, kuin lukuja ei ole pilkottu kokonaisuudeksi, johon kokee itse voivansa vaikuttaa. Itsekin kirjailin liikevaihto-, käyttökate ja asiakasmäärän kasvun tavoitteita, jotka fiksu kollegani sitten onneksi käänsi itselleen ja omalle kielelleen inspiroiviksi ja energisoiviksi tavoitteiksi.
Miten käännän perustavoitteet innostaviksi?
Kaava meni näin:
Minä -> tavoittelemme 50% kasvua tulevalle vuodelle ja se tapahtuu lisäämällä eri kanavien myynti- ja markkinointiponnistuksia näin ja näin paljon, sekä tarvitsemme tapaamisia sekä kumppaneita näin ja näin paljon sekä henkilöstön lisäystä näin ja näin paljon.
Kollegani siihen, että:- ”minun työni kannalta olisi innostavampaa koskettaa 50 yritysjohtajaa palvelemalla siten, että he aidosti kokevat saavansa meiltä apua muutoksen läpivientiin omassa organisaatiossaan. Sitä kautta he myös suurella todennäköisyydellä kiinnostuvat tekemisestämme ja haluavat kuulla meistä lisää. Tämän toteutumiseksi sitten suunniteltiin yksityiskohtainen ja viikottain seurattavissa oleva toimepidekartta, josta on aina helppo käydä kurkistamassa, missä mennään. Näin päästään auttamaan useampia ihmisiä menestymään omassa työssään. Aika erilainen soundi, eikö vain?
Minun työni kannalta olisi innostavampaa koskettaa 50 toimitusjohtajaa palvelemalla siten, että he aidosti kokevat saavansa apua ja sitä kautta kiinnostuvat tekemisestämme.
Opettele siis asettamaan tavoitteet siten (tai auta ihmisiä asettamaan), että ne kytkeytyvät kunkin ammattiroolin tärkeimpään merkitykseen ja että ne inspiroivat ja ovat konkreettisia. Puhukaa niistä, seuratkaa toteutumista, opetelkaa uutta ja juhlikaa voittoja.
Miksi tavoiteasetanta on mullistavaa?
- Tavoitteet saa aikaan toimintaa
Kirkas ja innostava tavoite saa aikaan liikettä. Sellainen, joka on kirjoitettu ja kuvattu selkeästi. Aikanaan myyntihommissa oli inspiroivaa ymmärtää kuinka monta ihmistä me kosketimme tavalla tai toisella, mutta se muutti toiminnan laatua, kun tavoittelimme joka kohtaamisesta jonkinlaista merkityksellistä oivallusta toiselle osapuolelle. Tämä oli helppo avata lukuina ja oli seurattava, konkreettinen ja innostava tavoite. Porukalla jaoimme tarinoita siitä, miten olimme onnistuneet ja mikä meni metsään. Opimme yhdessä.
Juuri viime viikolla kuulin myös asiakkaalta, miten eräs hallituksen puheenjohtaja kyseli toimarilta seuraavaa: – miksei tavoitteet täyty, vaikka olemme ne niin kirkkaasti asettaneet? Tavoitteet oli sellaisia, että ne sytytti HPJ:n ja TJ:n mutta olivat liian abstrakteja henkilöstölle.
- Kirkas tavoite tuo tunnetta hallinnasta
Priorisointi on helkkaristi helpompaa, kun tietää tarkalleen mitä haluaa saada aikaan. Tavoite ohjaa, teenkö tänään tämän vai tuon ja valinnan helppous tavoitteista käsin tuo tunnetta siitä, että tekee oikeita asioita. Meillä esimerkiksi on joka viikko tapana käydä yhdessä läpi, mitä tällä viikolla halutaan saada aikaan ja miten se, mitä seuraavan kuukauden aikana tehdään, vie meitä kohti pidemmän aikavälin tavoitteita. Meillä myös lukee vihkon kulmassa molemmilla – ”Sitomo pelastaa suomalaisia yrityksiä ja vuonna 2019 50 suomalaista meille uutta yritysjohtajaa saa meiltä uutta ajattelua oman arjen työn tueksi.”
Pakko vielä tässä kohdin jakaa tarina aivan muualta, kuin työelämästä. Perheen äitinä päätin vuoden vaihteessa, että kaikki kotitöihin liittyvä turha säätö poistetaan järjestämällä uudelleen kotitöihin liittyviä turhia vaiheita. Karsin lasten vaatehuoltoon liittyvää hukkaa siirtämällä lasten vaatteet huoneista apukeittiöön, jolloin vaatteiden turha siirtely jäi prosessista pois. Siivosin keittiöstä ja kaapeista kaiken turhan avaran, jota ei käytetä kierrätykseen. Yllättävänä seurauksena muun työn vähenemisen lisäksi muutkin huolehtivat arkisista jäljistään paremmin, kun ympäristö oli järjestetty ja siisti. Oho!
- Välitavoitteiden saavuttaminen on koukuttavaa
Kehityksen ja etenemisen näkeminen tuo energiaa ja onnistumisen tunnetta. On hienoa nähdä miten työ tuottaa tuloksia. Kerrothan hyvä ihminen aina kollegoillesi nähdessäsi edistymistä. Osoita miten olemme jo edenneet ja aiheutat positiivisia virtapiikkejä. Tätä vaan on tosi hankala tehdä ja havaita ilman selkeitä tavoitteita. Eli tavoitteet rock´s again! Ja aina parempi, jos ne saadaan visuaalisesti kaikkien nähtäväksi ja matkanteko dokumentoituu reaaliajassa kaikille. Monelle meistä on varmasti tuttu tunne, kun maali jo melkein näkyy, tekee mieli juosta vielä vähän kovempaa ja pistää kaikki pökkö mikä löytyy, pesään. Jos vaikka tekisi ennätyksen ja ylittäisi ne itselle asetut tavoitteet.
- Tavoitteiden saavuttaminen lisää kaikkien itsetuntoa
Monesti menestys on kiinni siitä miten paljon kehtaamme yrittää saavuttaa.Jo saavutetut tavoitteet, joiden aikaan saamisessa on itse ollut mukana, lisäävät itsetuntoa ja nostavat seuraavaa rimaa ylemmäs. Tavoitteiden saavuttaminen lisää uskoa ja halua kokeilla rajojaan.
Muista, et voi johtaa sellaista mitä et tavoittele ja mittaa.
Kaipaatko apua merkityksellisen mittariston rakentamisessa? Meistä olisi mahtava olla apuna! Liikkeelle pääsette päivän työpajassa, jossa luodaan yhteinen käsitys tavoiteasetannan nykytilasta ja kehitystarpeista. Tutustu myös toiseen kirjoitukseemme Muutosjohtajan mittariston rakentamisesta. Jutun löydät täältä.
Ota rohkeasti yhteyttä!
Nina Rinne, Sitomo Oy,
Nina.Rinne@sitomo.fi/ puh. 0400 784 227