Mielen salaliittoteoriat – varjoista valoon

Kirjoittaja: Riikka Seppälä

Tiedon puuttuessa me ihmiset luomme omia tarinoita. Mitä enemmän koemme epävarmuutta, sitä enemmän ihmismieli pyrkii järkeilemään tarinaa itselle suotuisasti, etsien loogista selitystä, turvaa ja ymmärrystä, jolla suojella itseämme. Tarinat ovat osa primitiivistä selvitysmisstrategiaamme ja merkityksen luominen on visusti meidän biologiassa. Aivot myös palkitsevat tarinoista dopamiinilla tuottaen meille hyvää oloa riippumatta siitä, kuinka todenperäisiä tarinat lopulta ovat.

Yhdysvaltainen tutkija ja professori Brené Brown kutsuu näitä oman mielen tuottamia tarinoita osuvasti salaliittoteorioiksi. Kyseessä ovat arkiset selitykset, joita kerromme itsellemme ja jotka pohjautuvat rajalliseen määrään todellista tietoa, mutta joiden pohjalta yritämme kuitenkin muodostaa itsellemme johdonmukaisen ja emotionaalisesti tyydyttävän version todellisuudesta.

Salaliittoteorioihin pääset käsiksi, kun opit havainnoimaan omaa ajatteluasi ja pysähdyt tarkastelemaan toimintaasi arjessa. Ohessa 8 vinkkiä tarinoiden läpivalaisuun. 

Malta hetki.

Vedä henkeä. Kuuntele loppuun, mitä sanottavaa toisella on. Ehkä ymmärrät viestin väärin, koska lakkaat kuuntelemasta heti, kun huomaat olevasi asiasta eri mieltä. Opettele olemaan kiirehtimättä johtopäätöksiin, olettamatta automaattisesti pahinta mahdollista ja luomasta omia merkityksiä sanoille. Saatatkin huomata, ettei olekaan mitään syytä ottaa nokkiinsa.

Järkeile.

Kun tilanne on päällä, yritä miettiä, tarkoittiko toinen asian tosiaan niin kuin asian tulkitset. Voit kysyä itseltäsi: Mitä tässä tapahtuu, mikä ärsyttää tai loukkaa? Onko tällä oikeasti väliä? Tarkoittaako toinen oikeasti pahaa? Usein loukkaannumme siitä merkityksestä, jonka itse liitämme johonkin sanaan tai asiaan. Mielen tarinoiden laukatessa tulee monta kertaa tehneeksi turhan pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilman, että niiden todenmukaisuutta tulee tarkistettua. ”Tuo tarkoittaa, etten ole tärkeä; hän yrittää sanoa, että työni laatu ei kelpaa; tiesin, ettei minua oikeasti arvosteta täällä; tuota esimies ei ainakaan sanoisi, jos…” 

Anna asioille oikea konteksti.

Kaikki kirjoitettu tai sanottu ei ole kohdistettu suoraan sinulle. Muista pitää konteksti mielessä: Kenelle viesti on suunnattu, mitä ennen sen kirjoittamista tapahtui ja mikä on puhujan oma tilanne. Muista myös, että toisella on yhtä suuri oikeus mielipiteeseensä, kuin sinulla omaasi. Voisitko vastaanottajan roolissa ajatella, että toinen yksinkertaisesti ilmaisi ajatuksiaan ja että on oikeastaan kiehtovaa, kuinka hänellä voi olla täysin päinvastaisia ajatuksia kuin itselläsi. Eriävät näkemykset kun ovat usein juuri sitä parasta maaperää uusille innovaatioille.  

Usko hyvää ihmisistä.

Ellei toisin todisteta, oleta, että henkilöllä on hyvät aikeet. Hänen kielenkäyttönsä voi joskus  töksähtää, tai olla ajattelematonta, mutta älä anna sanavalintojen hämärtää sitä, mitä toinen yrittää ilmaista. Kuule ajatus sanojen takana. Todennäköisesti valtaosa elämäsi ihmisistä pitää sinua hyvänä tyyppinä eikä ainakaan tahdo sinulle mitään pahaa. Silti heilläkin voi olla huonoja hetkiä, jolloin ei aina näe sitä, miten oma käytös tai suusta päässyt sammakko voi tahattomasti vaikuttaa toiseen ihmiseen. Kun uskoo toisesta hyvää, kiukusta katoaa se terävin kärki. 

Hyväksy itsesi.

Opi, kuuntele ja pysy uteliaana, mutta hyväksy myös se, missä olet juuri nyt. Et voi olla missään muuallakaan. Kun on sinut itsensä kanssa, muiden on vaikeampi loukata. Kelpaamisesi ei riipu heidän mielipiteistään sinusta. Arvoasi eivät määritä toisten ihmisten teot tai sanomiset. Jos identiteettisi on liian tiukasti sidoksissa ajatuksiisi, joihin muut eivät yhdy, niin voit herkästi kokea tulleensa torjutuksi. Ihmiset voivat olla eri mieltä tarkoittamatta toiselle pahaa. 

Ota askel etäämmälle.

Siirrä ajatuksissasi itsesi pois muiden ihmisten elämän keskipisteestä. Tuskin nimittäin olet siellä koskaan ollutkaan. Ymmärrä, että 90 prosenttia ihmisten tekemisistä ja sanomisista johtuu heistä itsestään eikä sinusta. Siis jopa käytös, joka näyttää ja tuntuu hyökkäykseltä. Kun käsittää, ettei ole syypää työkaverin huonoon tuuleen tai kumppanin äksyilyyn, siitä ei tarvitse ottaa itseensä. 

Uskalla olla epätäydellinen.

Jos odottaa toisten käyttäytyvän ja puhuvan tietyllä tavalla, tai tämän olevan yhtä kiltti ja myötätuntoinen tai suora ja nopea kuin itse on, pettymyksiä tulee välillä väistämättä. Salli ihmisten olla inhimillisiä virheineen kaikkineen äläkä keskity epätäydellisyyksiin. Elämää kannattaa helpottaa myös antamalla ihmisille heidän menneet virheensä anteeksi. Silloin on todennäköisempää, etteivät uudet ongelmat paisu ulos mittasuhteistaan menneisyyden ratkaisemattomien ristiriitojen takia. 

Valitse asenne.

Jokaisella meillä on valta päättää, miten suhtautua asioihin. Näetkö itsesi haavoittuvaisena ja heikkona, ulkopuolisena vai osallisena? Tai ehkä lujana tai vahvana? Muita vertaileva ja uhrin roolin valitseva saattaa saada myötätuntoa ja sääliä, mutta ei kunnioitusta. Samalla tulee huomaamattaan lisänneeksi omaan yhteisöön surua ja turhaa draamaa. Entä uskotko, että toiset ihmiset ovat mielestäsi viallisia, ilkeitä, syyllisiä ja pahoja? Eivätkö he mielestäsi ansaitse armoa ja anteeksiantoa, toisia mahdollisuuksia? Vai ovatko he hyviä ja inhimillisiä ja hyvää ansaitsevia? Tavallaan sen, minkä valitset heille, valitset myös itsellesi. Jos valitsee tuomitsevan ja toisia arvostelevan ajatusmaailman, tuntee alitajuisesti myös itsensä vialliseksi, ilkeäksi, syylliseksi, pahaksi ja armoa ansaitsemattomaksi. Silloin oma itsetunto kärsii eikä tunne koskaan olevansa tarpeeksi hyvä. 

Salaliittoteorioiden läpivalaisu tekee hyvää meille kaikille. Uskallankin väittää, että niiden tunnistaminen auttaa meitä olemaan rohkeammin läsnä arjessa, niin johtajana, esimiehenä, vanhempana, puolisona kun ystävänäkin. Rohkeutta on valaista myös ne varjossa olevat mielen sopukat, jotka ihan turhaan vievät meiltä kaistaa siltä kaikkein tärkeimmältä, hyvän ja turvallisen yhteyden rakentamiselta. 

Salaliittoteorioita läpivalaistaan myös Sitomon Brave New Leader valmennuksessa. Uskalla mukaan.

Riikka Seppälä 

Riikka@sitomo.fi/ puh. 050 371 2000 

SITOMO Designing strong & resilient organizations 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!