Mielen hyvinvointi – paljonko sinulla on voimavaroja käytössä?

Kirjoittaja: Sanna Miettinen

Liikun työni puolesta laajasti eri organisaatioissa ja toimialoilla. Havaintojeni mukaan yksi suurimpia työelämän illuusioita on ollut jo pitkään, että ”minulla on omat 100% voimavarat töihin ja omat 100% voimavarat muuhun elämään”. Tosiasiassa meillä jokaisella on käytössä vain sata prosenttia voimavaroja, joiden kanssa ”liikumme” sekä töissä että muussa elämässä.

Tilanteiden mukaan eri elämän osa-alueet kuluttavat meidän voimavarojamme vaihtelevasti. On hyvä muistaa, että myös innostavat asiat vievät meidän voimavarojamme. Tämä tyypillisesti monilta unohtuu. Kuka meistä jaksaa aina olla flow-tilassa? Tunteena se on huumaava ja työelämässä tavoiteltava tila. Kuitenkin flow-tilasta rauhoittuminen ja palautuminen ovat tärkeää, kun ajatellaan käytössä olevia 100% voimavaroja.

Mielen hyvinvoinnin valmennusten äärellä ihmisten suurimpia oivalluksia ovat edellä kuvatut kaksi asiaa. Tyypillisiä lausahduksia ovat: ”Eihän minun elämäni osa-alueet mahdu tähän 100% voimavara piirakkaan. Tarvitsen 200%” sekä ”On muuten totta, että flow-tila myös väsyttää”.

Nyt jos asia rupesi sinua kiinnostamaan, niin piirrä oma 100% piirakka ja jaa käytössä olevat 100% elämän eri osa-alueille. Millaisia havaintoja teit?

Miten painaa jarrua ajoissa?

Toinen asia mikä meillä arjessa usein unohtuu, on tilanteet, joissa yhdellä elämän osa-alueella kuormitus lisääntyy, niin muilla osa-alueille jatketaan niin kuin ennenkin. Nämä ovat yksi haastavampia tilanteita: miten painan jarrua, kun mieli huutaa, että nyt talla pohjaan! Näissä tilanteissa ollaan jo ns. selviytymismoodissa, joka aivojen näkökulmasta tarkoittaa taistele tai pakene-tilaa. Eli meidän kuuluukin toimia näin. Miten sitä jarrua sitten oikein painetaan?

1. Tunnista

2. Hengitä

3. Kokeile

4. Ole armollinen

5. Toista

Ensimmäisen askel on tunnistaa tilanne. Jos tilannetta ei edes tunnista, jarrun painaminen on mahdotonta. Kun olet tunnistanut tilanteen, niin mikä on sinulle luontaisin tapa rauhoittua. Yksi tehokkaimmista keinoista on hengittää syvään 3-5 kertaa ja sen jälkeen miettiä asiaa uudelleen. Jollain toisella toimii tilanteesta poistuminen, esimerkiksi etätyössä roskien ulosvienti tai postilaatikolla käyminen. Tämä mahdollistaa myös paremmin keskittymisen hengittämiseen. Kun olet saanut jarrua painettua, kokeile toimia toisin kuin olit alun perin ajatellut. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työtehtävän uudelleen priorisointia ja aikataulutusta myöhemmäksi. Viimeisenä ja ehkä tärkeimpänä on, että muista olla armollinen itsellesi! Meillä kaikilla joku toinen päivä jarrun painaminen onnistuu paremmin kuin toisena. Niissä tilanteissa voit jopa naurahtaa itsellesi ja todeta, että taas mentiin metsikköön, seuraavalla kerralla sitten paremmin.

Entä, kun omat keinot eivät enää riitä?

Tärkeintä on tunnistaa tilanne ja pyytää apua. Tilanteen tunnistaminen voi olla kuitenkin käytännössä vaikeaa. Olen ollut tilanteissa, joissa henkilön kuormitus on jatkunut niin pitkään, että olotilasta on tullut uusi normaali. Näissä tilanteissa tarvitaan usein muiden apua: läheisten tai kollegoiden huolen ilmaisuja. Joskus tarvitaan esimerkiksi esihenkilön vahvaa puuttumista ja tilanteen pysäyttämistä ennen, kuin asian vakavuuden ymmärtää myös itse. Monia pysähtyminen saattaa jopa pelottaa. Niissä tilanteissa muut ihmiset ympärillä – läheiset, työtoverit tai ammattilaiset, ovat korvaamattomia: ”Me otamme sinut kiinni, jos tiput!”. Myös me Sitomossa lupaamme auttaa yrityksiä ja esihenkilöitä ottamaan koppia, jos meinaat tippua! Tutustu Sitomon Help-palveluun tästä.

 

Sanna Miettinen, Sitomo Oy

sanna@sitomo.fi, +358 40 041 2021

SITOMO I Designing strong and resilient organizations

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!