Viimeisen kahden vuoden aikana olemme kohdanneet muuttuvia tilanteita ja globaaleja kriisejä enemmän, kuin pitkiin aikoihin. Ennalta arvaamattomat tilanteet, kuten pandemia ja sen aiheuttamat äkilliset muutokset arkeemme, työskentelytapoihimme sekä sosiaalisiin kanssakäymistilanteisiin ovat horjuttaneet vahvojakin kivijalkoja. Nyt olemme taas uuden, yllättävän ja musertavan tilanteen edessä – sota ja sen aiheuttama pelko sekä epävarmuus. Kun kontrolli ja hallinnan tunne katoaa seuratessa surullisia uutisia, voi jokainen vain kuvitella, millaisia vaikutuksia jatkuvilla epävarmuustekijöillä on meihin ihmisiin yksilöinä.
Uuden edessä mieliimme saattaa hiipua kysymys “mistä tämä äkillinen uupumus ja väsymys kumpuavat?” tai “miksi toimintakykyni laskee työ- ja/tai yksityiselämässä?”. Mieltämme tällä hetkellä voivat painaa muun muassa
- Pitkään ja hiljalleen kertyneet huomaamattomat kuormitustekijät työ- tai yksityiselämässä, jotka kasaantuvat pitkittyneeksi stressitilaksi.
- Äkillinen stressireaktio, jonka pelkoa ja epävarmuutta synnyttänyt tilanne on laukaissut.
Äkilliset tai pitkään matkassa roikkuneet kuormitustekijät, joihin emme itse pysty vaikuttamaan koskettavat ja saavat meidät uudelleen arvioimaan toimintatapojamme. Kuormitustekijät saavat meidät pohtimaan
- mitä minulle tapahtuu ja kuinka toimin, kun psyykkinen kuormitus ja voimavarani ylittyvät?
- miten voin oppia uusia taitoja tai saada tietoa mielenhyvinvoinnin ylläpitämiseen?
- mistä löydän keinoja toiminta- ja työkykyni sekä mielen palautumiseen?
Mieli kaipaa nyt pysähdyksen
Psyykkinen hyvinvointi ei ole eri roolissa työelämässä ja vapaa-ajalla, vaan kulkee matkassa mukana elämän kaikilla osa-alueilla työpaikalla ja yksityiselämässä. Siksi onkin tärkeää muistaa antaa mielelle hetki pysähtyä, jota voi verrata keholliseen pysähtymiseen: Pidäthän evästauon vaellusretkelläkin, jotta kroppa palautuu ja jaksaa taas jatkaa matkaa. Psyykkisiä kierroksia on tärkeä laskea, jotta pää pysyy mukana kriisitilanteissa. Ota aikaa itsellesi sinulle parhaimmalla mahdollisella tavalla kokematta pysähdyksestä huonoa omatuntoa – on se sitten esimerkiksi kävelylenkki kevätauringossa tai juttutuokio kollegan, läheisen tai mielen hyvinvoinnin ammattilaisen kanssa. Palautuminen työstä, arjen askareista sekä surullisten uutisten tulvasta on nyt mielen hyvinvoinnin a ja o.
“Mielen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tarvitaan tietoa, taitoa ja motivaatiota, jotta voimme löytää itselle sopivia palautumis- ja harjoittelukeinoja.”
Älä unohda itsemyötätuntoa
Tämänhetkinen vallitseva tilanne vaatii meiltä jokaiselta myös itsemyötätuntoa. Ole armollinen itsellesi ja suhtaudu omiin tunteisiisi myötätunnolla. Meistä jokainen on uuden edessä ja on luonnollista, että reagoimme uuteen, yllättävään täyskäännökseen yksilöllisesti. Siksi on hyvä antaa armoa itselleen ja hyväksyä esimerkiksi se, että työnäärellä ajatukset voivat harhailla.
“Myötätunto alkaa siitä, kun suhtaudumme itseemme armollisesti.”
Yksin ei tarvitse jäädä
Nyt jos koskaan puhe, henkinen yhteys sekä tunteiden jakaminen toisten kanssa on tärkeää. Me Sitomolaiset lupaamme, että yksin ei tarvitse jäädä! Autamme mielellämme työntekijöitänne voimaan paremmin niin tässä hetkessä kuin tulevaisuudessa ja siksi olemme kehittäneet Sitomo Help-palvelun.
Sitomo Help-palvelu on suunnattu organisaation kaikille jäsenille roolista tai asemasta riippumatta. Sitomo Help on suunnattu kuormittuneelle, oireilevalle tai osittain työkyvyttömälle työntekijälle tai työyhteisön jäsenelle roolista riippumatta. Mielen hyvinvoinnin valmennus toteutetaan yksilöidysti ja luottamuksellisessa valmennussuhteessa, jossa etsitään yhdessä ratkaisuja mielen kuormittuneisuuden pulmatilanteisiin, tunnistetaan ja tutkitaan kuormitustekijöitä työ- ja toimintakyvyn palauttamiseksi.
Meille mielen hyvinvointi on sydämen asia ja haluamme auttaa juuri teitä voimaan niin yksilöinä kuin yhteisönä paremmin. Ota rohkeasti yhteyttä Sitomolaisiin!
Katariina Ruuth
katariina@sitomo.fi, +358 40 820 7707
SITOMO I Designing strong and resilient organizations