Kuormitus – mistä huomata varomerkit, kun kuormitusta on liikaa?

Kirjoittaja: Anna-Maija Siren

Takana on hyvä ja riittävästi palautumista sisältävä kesäloma sekä muutama viikko töitä – ehkäpä uusien ja innostavien asioiden äärellä. Tunnet itsesi energiseksi ja koet, että jaksaisit lähes mitä vain! Ja niinpä se uusi harrastus, jonka jo keväällä halusit aloittaa, mutta silloin sille ei ollut riittävästi kokonaisvoimavaroissasi aikaa, houkuttaa sinua nyt mukaansa. Eikös se niin mennyt, että palautumisen kannalta, olisi tärkeää, että vapaa-ajalla olisi mielekästä tekemistä? Ei siis muuta kuin uuden mielenkiinnon pariin – nythän sitä virtaa riittää! 

Hetken tuntuu siltä, että työ antaa energiaa vapaalle ja vapaa-aika työlle.”Miten ihmeessä olen voinut keväällä kokea kokonaisvoimavarani aivan toisin”, ihmettelet paahtaessasi töiden jälkeen uuden harrastuksen pariin ja siinä samalla järjestäessä muun perheen illan kuvioita. Tämä kaikkihan käy kuin leikkiä vain!  

Syksyn tullen työtahti tiivistyy, illat pimenevät ja sinusta tuntuu, että puhti alkaa vähenemään. Ensimmäinen flunssa-aalto iskee perheeseen ja kaataa myös sinut sängyn pohjille. ”Ei hätää”, toteat itsellesi, ”onneksi töitä nykyään voi tehdä etänä”. Harrastuksen väliin jäämistä kyllä harmittelet, mutta kotona voi sentään puuhailla kaikenlaista. Salakavalasti sekä mieli että keho ovat alkaneet kuormittumaan, koska riittävää tai tilanteeseen sopivaa palautumista ei ole ollut. Flunssasi pitkittyy ja juuri aloittamasi harrastus lopahtaa. Surkuttelet tilannetta ja huomaat ehkä mielesi kiristyvän – ärsyynnyt helpommin etkä ehkä saa kaikkea sitä tehtyä, mitä olit ajatellut tekeväsi. ”Miten tilanne vaikuttaakin samalta kuin keväällä?”, mietit, ”miten tähän on jälleen tultu?”. 

Sannan edellisen blogin aiheena oli ”työstä palautuminen vs työssä paahtaminen”, jossa Sanna nosti esiin riittävän palautumisen merkitystä sekä keinoja riittävään palautumiseen. Aina emme ehkä kuitenkaan osaa tai huomaa toimia riittävän ennakoiden ja pitää huolta siitä, että kuormitusta ei syntyisi liikaa, vaikka meillä olisikin tietoa riittävän palautumisen merkityksestä. Ehkä välillä unohdamme sen, että myös positiivinen stressi ja mielekäs tekeminen kuluttavat voimavaroja.  

Mistä sitten voi huomata ne omat varomerkit, jotka varoittavat sinua siitä, että kuormitusta on liikaa? Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, joka tarkoittaa siis sitä, että mieli ja keho ovat yhtä. Toisinaan varomerkit liiallisesta kuormituksesta näkyvät kehossamme vaikkapa juurikin pitkittyneenä flunssana, väsymyksenä ja päänsärkynä – juuri niin kuin tuossa alun kertomuksessa. Tai ehkä kuormitus näyttäytyy ärsytyskynnyksen madaltumisena, negatiivisina ajatuksina ja huonommuuden kokemuksena. Tiivistettynä voisi sanoa, että liiallinen kuormitus näkyy siinä, mitä tunnet ja koet suhteessa omiin voimavaroihisi.  

Oikeastaan sillä ei ole edes väliä, millaiset ovat juuri sinun varomerkit – tärkeintä olisi se, että oppisit tunnistamaan ne ja ehkä lopulta hieman jo ennakoimaan. Keho viisaudessaan pakottaa meidät hiljentämään tahtia ja tarvittaessa pysähtymään. Vaikka mieli vielä taistelisi vastaan, silloin kun kuormitusta on liikaa, ovat nämä pysähtymisen hetket ovat oivallisia itsetutkiskelun kohtia. Anna siis itsellesi lupa pysähtyä ja tutkaile hetki sitä, missä liiallinen kuormitus näkyy sinussa. Mikä juuri sinulle on paras tapa riittävään palautumiseen? Entä,mitä sinä tarvitset tilanteissa, joissa huomaat, että sopiva kuormitus kääntyy liiallisen kuormituksen puolelle 

Sitomo Help 360-palvelussa keskeinen ajatus on se, että meillä on kaikilla käytössämme maksimissaan 100% voimavarjoa – tämä 100% sisältää niin työelämän kuin muut meidän elämän osa-alueet. Puhumme siis kokonaisvoimavaroista. Meillä myös on harvemmin tuo kaikki 100% käytössä. Kun jollain elämän osa-alueella kuormitusta syntyy liiaksi, voimme kompensoida kuluneita voimavaroja toisaalta. Mutta näin käy vain, jos meillä on kokonaisvoimavarjoa riittävästi jäljellä. Jos emme tunnista kuormituksen varomerkkejä riittävästi ja kulutamme kokonaisvoimavarjoja monelta elämän osa-alueelta, voimavarapankkimme tyhjenee. Kokonaisvoimavaroja on siis täydennettävä, jotta kykenemme toimimaan. Tätä täydennystä kutsutaan palautumiseksi. Kuormituksen varomerkit toimivat ikään kuin ilmoituksina meille, että pankkia on täydennettävä.  

Me Sitomossa haluamme olla tukemassa ja edistämässä liiallisen kuormituksen tunnistamista, riittävän ja itselle sopivan palautumisen tapojen löytämistä ja näiden kautta parempaa työhyvinvointia. Ethän epäröi ottaa yhteyttä, mikäli haluat keskustella aiheesta lisää kanssamme!

Anna-Maija Siren, työnohjaaja/valmennuskonsultti
anna-maija@sitomo.fi, +358 40 680 1771

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!