Kriisi on arvojohtamisen tulikoe

Kirjoittaja: Riikka Seppälä

Nousukiidossa ja silloin kun liiketoiminta luistaa, on helppo toimia oikein. Usein vasta kriisin hetkellä, kuten nyt käsillä olevassa pandemiatilanteessa, organisaation ja sen johtajien arvot ja toimintatavat joutuvat todelliselle koetukselle. Nyt meneillään olevat viikot, ovat monen organisaation tulikoe. Hyvin johdetussa yrityksessä arvolähtöinen johtajuus ei horju silloinkaan, kun päätöksiä, niitä kipeitäkin, on tehtävä epävarmuudessa ja nopeammin kuin koskaan. Olennaista on kohdata sekä omat että henkilöstön epämiellyttävät tunteet. Sen kautta löytää rohkeuden toimia oikein ja arvojen mukaisesti.  

Tutkimuksista kuitenkin tiedetään, että vain  10 % organisaatioissa yrityksen arvot on konkretisoitu tekemisen tasolle niin, että ne ovat helppo ymmärtää ja mikä tärkeintä, niiden mukaan voidaan arjessa toimia. Mutta entä jos arvoja ei olekaan näyttämässä suuntaa horisonttiin, mihin johtajuudessa kriisin hetkellä sitten nojataan?

Miten varmistetaan, ettei suunta huku myrskyssä? 

Omalla johtajuudella mallinnamme sen tavan, jota haluamme organisaatiossa tavoitella. Millaiselta se juuri tänään ja näissä poikkeusolosuhteissa näyttää, kun meitä pelottaa, huoli huomisesta voi painaa ja ihmisten etäisyys toisistaan on suuri. Toiset meistä päästelevät höyryjä hyökkäämällä agressiivisesti, kun taas toiset hakevat epävarmuuden keskellä hallinnan tunnetta ajautuen yhteyttä rikkovaan mikromanageeraukseen. Toiset taas jähmettyvät paikoilleen menettäen leijonan osan toimintakyvystään. Kaikki reagoimme omalla inhimillisellä tavallamme. Jos emme reagoisi, se olisi aika pelottavaa. Kertoisiko se siitä, että emme välitä? 

Millaista sitten on se johtajuus, jolla kriisistä selvitään ehjinä ja toivottavasti entistä vahvempina? Sillä johtajuutta, jos mitä tarvitaan nyt. Jos me emme johda, sen tekee joku muu. Biologiasta tiedetään, että laumakäyttäytymisen mallin mukaan vallan ottaa siinä tapauksessa aina lauman sairain. Sitä me emme halua, emmehän? 

Tässä on paikka meille jokaiselle pysähtyä ja pohtia oman toiminnan taustalla vaikuttavia arvoja. Liikkelle voi lähteä pohtimalla seuraavia kysymyksiä:

  1. Mistä tiedän toimineeni arvojen mukaisesti? 
  2. Mistä tiedän olleeni arvojeni rajamailla? 
  3. Miltä tuntuu kun tiedän toimineeni arvojeni vastaisesti? 

Kun käyt läpi vastauksiasi, muista että taskupeiliin katsominen voi tehdä kipeääkin. Useinkaan oppiminen ei ole helppoaja kivutonta. Ei vaikka me kuinka toivoisimme sen olevan. Mutta niinhän se aina menee, name it to tame it, sanoin myös sosiaalipsykologin Dan Siegelin kuuluisa sanoma; et voi muuttaa omaa toimintaasi, ennen kuin tunnistat ja pystyt sanoittamaan sitä. Sitten vasta pystyt havannoimaan asiat, joita voit muuttaa.  

Nyt jos koska on aika tarkistella omaa johtajuutta ja sen arvopohjaa. Työtä kannattaa myös jatkaa säännöllisesti. Voit vaikka pitää kirjaa itsesi kanssa käymästäsi arvotyöstä: kirjaa yksi arvojen mukaisesta toiminnasta ja yksi tilanteesta, jossa omat arvot ovat olleet koetuksella ja miten on siinä tilanteessa toiminut. Mitä jos myös rohkaistuisit jakamaan arvot myös tiimillesi. Saatat yllättyä, millaisia vaikutuksia sillä on yhteispelille ja yhdessä jaetulle psykologisen turvallisuuden kokemukselle. Tämä jos mikä on sitä paljon puhuttua itsensä likoon laittamista, rohkeaa läpinäkyvyyttä ja esimerkillä jostamista! 

Omaa johtajuutta ja itsetuntemusta pääset vahvistamaan myös SItomon uudessa Brave New Leader Light verkkovalmennuksessa. Valmennus soveltuu kaikille, jotka haluavat tututua itseensä paremmin johtajina. Satsaamalla omaan johtajuuteen, varmistat samalla myös tiimisi menestyksen. 

Riikka Seppälä I riikka.seppala@sitomo.fi I puh. 0503712000 

”Designing strong & resilient organizations” 

 

 

 

 

 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!