4 vinkkiä tunneälykkääseen johtajuuteen

Kirjoittaja: Riikka Seppälä

Meillä on jokaisella valtavasti tiedostamatonta vaikutusvaltaa vuorovaikutuksessa siihen, miten vaikutamme toisiin ihmisiin ja millaisia tuloksia saamme johtajuudellamme aikaan. Mitä tunneälykkäämpää johtajuutemme on, sitä paremmin ihmiset tiimissämme voivat. Kuinka tietoinen olet siitä, mitä omalla vahtivuorollasi tapahtuu ja millaisia tunteita johdat tiimissäsi? Viimeistään nyt on aika ottaa siitä selvää.

Tietoiseksi tunteista

Tohtori Marc Brackett on omistanut koko elämänsä ihmisten tunneälykkyyden tutkimiselle. Hänen kertoo kirjassaan Permission to Feel, että sellaisissa työyhteisöissä, joita johdetaan tunneälykkyydellä, koetaan 50 % suurempaa innostusta, ihmisillä on 30-50 % vähemmän ahdistusta sekä kynnys uupumiseen on huomattavasti pienempi. Yalen Yliopistossa tehty tutkimus puolestaan kertoo, että tunneälykkäillä johtajilla on onnellisemmat alaiset, he ovat luovempia ja he vaalivat kasvun asennetta. Tunneälykkyydellä on siis suora vaikutus sekä henkilöstön hyvinvointiin ja sitä kautta organisaation tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen.

Se, että voit onnistua johtajuudessa, edellyttää että uskallat ensin tutustua itseesi ja oman toimintasi taustalla vaikuttaviin ajatuksiin, tunteisiin ja uskomuksiin, siihen mikä tekee sinusta sinut.

On luvattoman helppoa ajatella, että tunteet eivät kuulu työpaikoille. Näin ei kuitenkaan ole. Mieti vaikka tilannetta, jossa olet itse yrittänyt tehdä töitä tiimin kanssa, kun mielesi on ollut huolista raskas. Ehkä ajatuksissasi on painanut eilispäivän riitely kotona puolison kanssa. Tai ehkä tiukat tulostavoitteet, joiden kirimiseen on vielä matkaa tällä kvartaalille, luovat rinnassa asti tuntuvaa painetta. Kenties mieleesi tulee palaveri, jossa tiimiläisesi olivat poissaolevia ja omissa maailmoissaan ettekä saaneet palaverin aikana päätettyä tarvittavia asioita, tekemisen fokus oli hukassa. Jos mietit jotakin tällaista tilannetta, saat varmasti kiinni siitä tunnekuormasta, joka on raskas kantaa ja jonka peittely syö valtavan määrän energiaa. Se on suoraan pois työnteosta ja yhteistyöstä. Olet mukana vain puolivaloilla. Onneksi näin ei tarvitse olla. 

Tunteet menestystekijäksi 

Tunteet ohjaavat meitä usein alitajuisesti ja kaventavat ajatteluamme. Hyvä uutinen on, että tietoiseksi tuleminen tunteista auttaa meitä suuntamaan toimintaa uusille urille. Aivotutkimuksesta tiedetään, että jo pelkkä tunteiden tunnistaminen, ja niiden nimeäminen auttavat vapauttamaan tunteiden käsittelyyn kuluvaa energiaa tuottavalle, idearikkaalle ja hyvää yhteyttä vaalivalle yhteistyölle. 

Sanotaankin, että kaikki maailman menestyvät johtavat tekevät työtä itsensä kanssa, yhdessä henkilökohtaisen koutsin tai terapeutin kanssa. Tunneälykkyyttä tutkitaan ja vahvistetaan johtajuudessa opettelemalla tietoisesti:

✅ tunteiden tunnistamista
 
✅ tunteiden hyödyntämistä ajattelussa 
 
✅ tunteiden ymmärtämistä
 
✅ tunteiden säätelyä 
 
Mitä paremmaksi näissä neljässä taidossa tullaan, sitä myönteisempi tunneilmasto organisaatioon rakentuu. Samoin mitä tietoisemmaksi omista tunteista tullaan, sitä paremmin opimme myös kohtaamaan pelkomme johtajuudessa. Tietoinen tunnetyö on parasta vastalääkettä pelolla johtamisen kulttuurille. 

 
Näitä organisaation menestyksen kannalta johtajuuden kriittisiä taitoja treenataan myös Sitomon Brave New Leader™ valmennuksessa. Tutustu valmennukseen ja varaa paikkasi ryhmävalmennukseen. Uskallatko laittaa valot päälle? 

 

SITOMO I Designing strong and resilient organizations 

 

 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!