Haavoittuvuus johtamistaitojen ytimessä

Kirjoittaja: Outi Stüber

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta haavoittuvuus?
Useimmille meistä tuo sana aiheuttaa hieman epämukavan olon. Eikä ihme, viittaahan sana siihen, että voi käydä huonosti. Olla niin auki, että voi sattua. Ehdottaa, vaikka voi tulla torjutuksi. Toimia tietämättä, onnistuuko vai ei.  

Samaan aikaan ympärillä oleva maailma on epävarma ja ennustettavuus on vaikeaa. Turvallisuuden tunteemme on uhattu ja haastettu monella tavalla. Jo useita vuosia on pohdittu sitä, miten toimia ja erityisesti johtaa VUCA-maailmassa (volatile, uncertain, complex, ambitious). Tällainen epävarmuus saa meidät helposti rakentamaan turvallisuuden tunnetta erilaisin panssarein – piiloudumme kiireen taakse, kontrolloimme päätöksentekoa tai vahvistamme rakenteita monenlaisilla säännöillä. Ja kukapa meistä ei olisi viimeaikaisten kriisien keskellä toivonut, että voisi hetkeksi painaa pausea ja saada tilaa hengitellä ihan rauhassa. Siten on inhimillistä pyrkiä suojautumaan. 

Rohkea johtaminen ei turvaudu panssareihin. Sen sijaan rohkea johtaminen on kykyä sietää epävarmuutta ja osata synnyttää aitoa yhteyttä toisiin. Johtamista, joka ei hyödynnä ihmisten pelkoa motivaation lähteenä tai toisaalta lamaannu päätöstenteon hetkellä. Se on sitä, että tekee sen, mikä on oikein sen sijaan, mikä on helppoa. Tämä edellyttää sitä, että suostuu kohtaamaan itsensä sellaisena kuin on. 

Liitämme usein haavoittuvuuden vain herkkiin ja kipeisiin asioihin, vaikka haavoittuvuutta liittyy yhtä lailla positiivisiin tunteisiin. On haavoittuvaista innostua ja jakaa innostustaan muille, jos ei ole ihan varma, miten muut ajatuksiin suhtautuvat. Tässä meillä kaikilla, mutta erityisesti johtajilla, on suuri vastuu – miten voisimme luoda turvaa haavoittuvuudelle, jotta ilolle, luovuudelle ja innostukselle olisi tilaa?  

Voisitko olla ”lainaamassa” omaa rohkeuttasi ja turvallisuuden tunnettasi, jotta muiden osaaminen pääsisi paremmin esille? 

Jos muutoksen tekeminen olisi helppoa, meistä useampi uskaltautuisi muutoksentekoon. Aivomme ovat kuitenkin virittyneet tarkkailemaan uhkia ja pyrkii ennustettavuuteen sekä jatkuvuuteen. Siten usein on helpompi ylläpitää nykyistä asioiden tilaa kuin yrittää muuttaa sitä, tai epävarmuuden vallitessa jäädä odottelemaan asioiden selkiytymistä kuin lähteä eteenpäin tietämättä, minne polku johtaa.  

On rohkeaa uskaltaa kysyä itseltään ”miksi”. Sen kautta voi löytää voimaa ja merkitystä teoilleen silloinkin, kun ei ihan tiedä, mikä on lopputulos. 

Miltä johtajuutesi voisi näyttää, jos suostuisit haavoittuvuuteen?
Sitomon Brave New Leader™ on valmennusohjelma, jossa luodaan edellytykset onnistua ihmislähtöisessä sekä turvaa luovassa johtajuudessa, joka on pohja innovaatioille sekä uudistumiselle. Valmennus sopii organisaatiolle ja ihmisille, joiden tavoitteena on uudistua, kehittää kulttuuria, parantaa yhteistyötä, mahdollistaa oppimista sekä lisätä voimavaroja työyhteisössä. Onko sinun vuorosi hypätä matkalle kohti rohkeaa ja ihmislähtöistä johtajuutta?

__

Outi Stüber, Coach & Learning Designer
outi@sitomo.fi, +358 40 159 0111

 

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!