10 keinoa kasvattaa omia rohkeuden taitoja

Kirjoittaja: Outi Stüber

Mitä vastaisit, jos sinua pyydettäisiin arvioimaan omaa rohkeuttasi asteikolla 1–10? Entä jos sama kysymys tarkennettaisiin rohkeuteen työarjessa ja työyhteisön jäsenenä? 

En tiedä sinusta, mutta itse sijoittaisin itseni turvallisesti jonnekin asteikon keskivaiheille. Joinain päivinä tunnen olevani rohkeampi tai koen tehneeni jotain, mikä on vaatinut minulta rohkeutta kuten esimerkiksi heittänyt ilmoille keskeneräisen idean. Silloin saattaisin vastata olevani 6 tai 7. Mutta on myös päiviä, jolloin välttelen puhumasta suoraan ja siten koen olevani rohkea vain kolmosen verran. Haluaisin olla rohkeampi, kuin mitä usein arjessa olenkaan. 

Sen lisäksi, että rohkeus on subjektiivista ja tilanteen mukaan vaihtelevaa, on meillä myös jokin ajatus siitä, mikä määrä rohkeutta olisi tavoiteltavaa. Ihailemme rohkeita kollegoita, jotka uskaltavat ottaa epäkohtia esiin rakentavasti tai niitä ihmisiä, jotka tekevät elämässään isoja ratkaisuja esimerkiksi viettäen sapattivapaata etelän lämmössä. Elokuvissa ja kirjallisuudessa ihailemme sankareita, jotka uhmaavat vaaroja ja puolustavat oikeutta. Historiakin on täynnä koskettavia kertomuksia rohkeista ihmisistä.

Kun vertaamme itseämme näihin, ajaudumme helposti tilanteeseen, jossa rohkeus näyttäytyy vain onnistuneiden, elämää muuttaneiden tarinoiden osana tai vahvojen ihmisten tekoina. Entä, jos näkisimme ja arvostaisimme myös rohkeutta, joka ei aina johda onnistumiseen – olisiko meidän silloin helpompi myös kehittää rohkeuden taitoja omassa elämässämme? 

Kaikki alkaa rohkeudesta – 10 keinoa rohkeuden lisäämiseen

Rohkeus ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan se on erilaisten taitojen käyttämistä. Rohkeus on sitä, että otan riskin sosiaalisesti nostamalla esiin epäkohtia, pyytämällä apua, tekemällä arvolähtöisiä valintoja, pitämällä lupaukseni ja yrittämällä uudestaan epäonnistumisten kohdatessa. Rohkeutta on olla rehellisesti ja aidosti oma itsensä sekä kurottautua kohti yhteyttä toisiin ihmisiin silloin, kun ei ole ihan varma lopputuloksesta. Rohkeus toteutuu pienissä hetkissä, joiden vaikutus voi kuitenkin olla käänteentekevä joko sinulle tai ihmisille ympärilläsi. 

Rohkeus ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan se on erilaisten taitojen käyttämistä.

Kukaan ei voi olla rohkea toisen puolesta tai määrittää sitä, mikä kenellekin on rohkeaa. Siispä yksittäisten rohkeusvinkkien sijaan haluan kysyä sinulta kysymyksiä. Toivon, että niiden kautta voit löytää omat 10 keinoasi rohkeuden taitojen kasvattamiseen. Voit käydä koko kysymyslistan läpi tai valita muutaman kysymyksen, jotka tuntuvat tällä hetkellä kiinnostavimmilta: 

  1. Milloin koet olevasi aidoimmillasi?  
  2. Mikä voisi olla kaunein ja kannustavin viesti itsellesi tänään? 
  3. Mihin elämääsi liittyvään takaiskuun tai virheeseen on liittynyt jokin sinulle tärkeä oppi?  
  4. Kenelle haluat tänään antaa kiitoksen ja mistä asiasta?  
  5. Mikä voisi lisätä epävarmuudensietokykyäsi?  
  6. Missä asiassa voisit vähentää vertailua muihin? 
  7. Mikä asia voisi lisätä palautumistasi?  
  8. Mistä huolesta voisit päästää irti?  
  9. Minkä asian suorittamisen voisit lopettaa?  
  10. Millaiseen iloon voisit tänään heittäytyä? 

Miksi työelämässä pitäisi olla rohkea?

Rohkeus on tie merkityksellisyyden äärelle myös työarjessa. Kenen kanssa haluat kulkea tätä matkaa? Millä tavoin matka etenee?

Rohkea organisaatio rakentuu yksilöiden rohkeuden varaan. Vaikka rohkeuden taidot ja asenne ovat henkilökohtaisia, voi niille tehdä työyhteisössä tilaa hyvällä johtamisella ja organisaatiokulttuurin systemaattisella kehittämisellä. 

Rohkeus näkyy yhteistyössä ja sen tuloksissa. Mitä enemmän ympärillä on epävarmuutta ja tarvetta muuttua, sitä enemmän tarvitaan rohkeutta kehittää ja kehittyä. Ilman rohkeutta on vaikea esimerkiksi uskaltaa luopua rutiineista, nostaa pöydälle epäkohtia tai tunnustaa, että nyt tuntuu vähän pahalta. 

Me Sitomossa olemme erikoistuneet lisäämään rohkeuden tasoja organisaation jokaiselle tasolle. Ole rohkeasti yhteydessä ja käydään tilannetta organisaatiossanne läpi – mitä kaikkea voisimmekaan saada yhdessä aikaan lisäämällä yksilöiden rohkeutta?

__

Outi Stüber, Coach & Learning Designer
outi@sitomo.fi, +358 40 159 0111

Jaa kirjoitus:

Designing strong & resilient organisations

Rakennetaan yhdessä hyvää johtajuutta! Pysy kuulolla ja tilaa uusimmat muutosvinkit suoraan s-postiisi!

Onnistui!