Tappajan vaisto saa menestymään

En ollut NBF:ssä tänä vuonna, mutta seurailin mediaa, somea ja ystäviäni siihen liittyen. Amy Chua tuntui ilman faktoja olevan kommentoiduimpia puhujia. Amy Chua on amerikkalainen lakimies ja kirjailija, jonka kasvatusopas vuodelta 2011 on herättänyt voimakkaita kommentteja. Hän itse sanoo pehmenneensä oppaan kirjoittamisen jälkeen. Lähde: Kauppalehti

Amy Chua kiteyttää kolme asiaa, jotka lisäävät menestymisen todennäköisyyttä: ”Ryhmän odotukset, pelko kaiken menettämisestä ja kyky lykätä nautintoa lisäävät menestymisen todennäköisyyttä”. Lähde: HS

carpe

Tästä kaikesta minulla lähti pyörimään ajatukset, joita tähän hiukan keskeneräisenä uskallan tuoda.

Suomalaiset eivät halua enää tulla johdetuksi pelolla

Näistä varsinkin epävarmuus, pelko kaiken menettämisestä saivat joiltakin ihmisiltä ryöpytystä somessa. Ymmärrän sen. Varsinkin, kun meillä on nyt alettu tajuta liiallisen kiireen ja paineen vaikutukset työsuorituksiin ja ne voidaan perustella aivotieteellä. Suomalainen työelämä on muuttumassa kovaa vauhtia, Saku Tuomisen työkirjasta on nyt viisi vuotta ja menee vielä toiset viisi ennen kuin oikeasti iso osa työkulttuurista pääsee muuttumaan vanhasta ”patruuna – valta – pelko -kulttuurista” ”vastuu – palveleva johtaminen – yksilön vapaus päättää miten ja missä tekee työtä –kulttuuriin”.

Mielestäni tätä taustaa vasten Amy Chuan osoitus miten epävarmuuden lisääminen lisää menestystä on varmasti pelottava ja jopa ristiriitainen ajatus. Amy kertoo muutamien isojen yhtiöiden käyttävän tietoisesti peIkoa ja epävarmuuden lietsontaa lisätäkseen menestystä. Itsekin haluan kuitenkin mieluummin elää työyhteisöissä ja elämässä, jossa minulla on mahdollisuus turvaan ja luovuuteen. En halua pelätä tulevaa tai kaiken menettämistä.

Haluan yrittää ymmärtää miten epävarmuus vaikuttaa menestymiseen

Haluan kuitenkin yrittää ymmärtää mitä Amy tarkoittaa. Puen sen itse sanoiksi näin. Jos me vertaamme Amyn teoriaa ja tätä ”luovuus” –kulttuuria on kuin puhuisi sodasta ja rauhasta. Molemmissa on ihminen luova, mutta eri syistä. Rauhassa ihminen on luova, koska innostuu ja on aikaa toimia ilman uhkaa. Sodassa ihminen keksii keinoja selviytyä, koska on pakko. Lisäksi hän on valmis tekemään mitä tahansa selviytyäkseen, myös sellaisia asioita, joihin ei olisi ikinä uskonut pystyvänsä.

Epävarmuus ja pelko yhdistettynä ryhmän haluun selviytyä sekä halu lykätä välittömiä nautintoja ja halua tehdä lujaa töitä menestyksen eteen voi olla yksi polku menestyä. En tarkoita, että haluaisin tätä kulttuuria, mutta haluan ymmärtää tätä. Ymmärrän, että jos epävarmuutta on liikaa ja tuki puuttuu saattaa ihminen romahtaa ja menestys on tästä kaukana.

Mitä, jos yksilö on joskus elänyt kovassa epävarmuudessa?

Työskentelin vuosina 2003 – 2011 puhelinmyynnin parissa Suomen Telecenterillä. Rakensimme hyvän porukan kanssa yhden Suomen menestyneimmistä alan yrityksistä. Vastasin pitkään ihmisten rekrytoinnista ja kouluttamisesta. Sain seurata tuona aikana jopa tuhannen ihmisen läpimenoa samasta prosessista. Kuulostaa ehkä kylmältä, mutta oli erittäin opettavaista nähdä miten erilaiset ihmiset valikoituivat, valmentautuivat ja tekivät työtään yhden konseptin sisällä. Siinä, jos missä huomasi ihmisen asennoitumisen vaikutukset.

Minulla oli myös tapana yrittää tutustua ihmisiin mahdollisimman hyvin, myös ihmisten elämään ja tarinoihin. Huomasin silloin pikku hiljaa omituisen asian. Ihmiset, joilla oli jokin ”selviytymistaistelu” takanaan omasivat aivan erilaisen tahtotilan tehdä työtä, kuin sellaiset joilla ei sitä ollut. Nimesin sitä mielessäni usein ”tappajan vaistoksi”. Huomasin, että kun näille ihmisille tarjosi ryhmän tuen ja avasi latua mennä niin pitkälle, kuin mahdollista he ottivat haasteen vastaan ja menestyivät työssään aivan toisella tavalla, kuin ne joilla tätä tahtotilaa ei ollut. Mielestäni nämä ”omasta sodastaan” selvinneet olivat myyntityössä kovempia, kuin vain ”rauhan” aikana eläneet.

Mitä voimme oppia Amyltä?

Jos Amy Chuan kolmiosta ottaa yhdenkin sivun pois romahtaa korttitalo. Pelko ja ryhmän odotukset ilman lykättyä tarpeen tyydytystä voi saada ihmisen syrjäytymään. Ryhmän odotukset ja lykätty tarpeen tyydytys saa menestymään, mutta ei niin ”paljon” kuin jos on elänyt epävarmuudessa. Ehkä tässä voi ottaa rajuna analogiana ajatuksen jonka kuulin joskus, että on hyvä pohtia joka päivä kuolemaa hetken niin muistaa ottaa elämästä kaiken irti.

Nina Fazer

Nina Rinne, Sitomon perustaja ja valmentaja – On loputtoman utelias ihmisten välisille ja ihmisten pään sisäisille ilmiöille

JAA