Etusivu
Sitouttaja on Valmennustoimisto Sitomo Oy:n ulkoiseen viestintään tarkoitettu yritysportaali. Portaali on luotu asiakkaidemme, yhteistyökumppaneidemme, työntekijöidemme sekä suuren yleisön iloksi, tietolähteeksi ja keskustelupaikaksi.

Haluatko mukaan peliin, jossa voi kuolla?

“Kaikki alkavat yritykset kohtaavat kuolemanlaaksonsa”: sanoi ystäväni ja tukijani minulle jokin aika sitten. Joo, joo, kyllä se vähän lohdutti. Mutta siinä hetkessä, kun palikat on sekaisin, kassa ammottaa tyhjyyttään (vaikka rahaa on tulossa), työntekijät huutavat johtajuutta ja kaikki oma aika on myyty asiakkaalle, se ei paljon lohduttanut. Halusin mennä sängyn alle piiloon; vetää patjan, peiton ja seinäkaapin päälleni. Fantasioin, että laitan hanskat naulaan.

Onneksi koko identitettiini ja elämän usko nosti minut tunnissa jaloilleen ja kohti ajatusta: MITÄ VOIN TEHDÄ NYT -> tein varmasti Suomen ennätyksen homman kääntämisessä.

Nyt on kassavaje korjattu, uusi strategia laadittu, ihmiset innostettu mukaan ja taas mennään. (Pienen, sitoutuneen ja järkevän tiimin ansiota).

Ok, tarina on kärjistetty ja ajankohtaa vähän tuunattu (ei ole olellista), vaan OLEELLISTA ON se mitä kaikkea opin.

Kyllä, yrityksellä on  elinkaari. Ja KYLLÄ; minun on ajateltava hommasta toisin, jos aiomme kasvaa ja luoda arvoa asiakkaille ja töitä Suomeen.

Alussa on oltava kuuntelematta ketään. Alkava yrittäjä tarvitsee apinan raivon, mielipuolen hulluuden ja Tammisen uskon itseensä. Kaikki revitään omasta ja henkilöstön selkänahasta. Yhtälö muuttuu jossakin kohdin mahdottomaksi ja sen “kuolemanlaakson” kautta elämä tiristyy siivilän lävitse ja yrityksen toiminta kristallisoituu. Yrittäjä myöntää inhimillisyytensä ja sallii avun tulla luokseen. On siis mahdollista syntyä elinkaaren seuraavaan vaiheeseen; lapsuudesta teini-ikään.

Teini-iässä yritykselle luodaan selkeä suunta / palvelut / tuotteet / tapa toimia / ammattimainen johtajuus ja yritys voi selviytyä nuoren aikuisuuden tielle, jossa kassa ei ole enää haaste vaan ongelmien laatu paranee.

Nuoresta aikuisuudesta on mahdollista saavuttaa kirkkauden avulla huipputuottavuus, jonne mekin olemme AAMENEN myötä päättäneet mennä.

Suurin muutos mikä yrittäjän päässä tapahtuu on haluta “itse tekijästä” busineksen omistajaksi. Enää ei tarvitse olla jokapaikassa mukana, vaan pyrkiä luomaan itsestään kävelevä, hengittävä ja toimiva systeemi.

Voi pojat. Suosittelen yrittäjyyttä kaikille, jotka himoitsevat elämässä henkilökohtaista kasvua, haasteita, jännitystä, oman itsen jatkuvaa ylittämistä, luovuutta, yllätyksiä, sekoiluja, prosessien luomista, pitkiä päiviä ja täydellistä sitoutumista. Haluatko mukaan peliin, jossa on suuri uhka kuolla?

Puolet alkavista yrityksistä katoaa ensimmäisen vuoden aikana. Noin 80% selviää viiden vuoden ikään. Ja kymmenessä vuodessa katoaa 95%. Uskon, että se jäljelle jäävä 5% on valinnut mindsetin muuttumisen. Me tarvitsemme enemmän yrittäjiä, jotka ajattelevat omistajuuden näkökulmasta, kuin vain “itsensä työllistämisen” näkökulmasta.

Oma kokemukseni on, että yrittäjyydestä iso osa on mentaalia. Rohkeutta, hyviä hermoja, kykyä unelmoida ja panna toimeksi.

Tietoja Nina Rinne
Olen Valmennustoimisto Sitomon valmentaja ja haluan: - auttaa ihmisiä ja yrityksiä elämään omaa tarinaansa - tukea esimiehiä ja johtajia vahvistamaan omaa tapaansa johtaa - auttaa esimiehiä johtamaan muutosta tuottavalla tavalla - innostaa ja kannustaa ihmisiä kokonaisvaltaiseen vastuullisuuteen

Kommentit

 1. Jussi Kuortti kirjoitti:

  Kiitos railakkaasti etenevästä matkakirjoituksesta. Laitan tähän autotallin perukoilta muutaman irtonaisen lauseen.

  Kirjoituksesi mukaisesti yrittäjä ja yritys kasvaa samassa ja samalla. Kuitenkin niin kovin eri tavoilla. Molemmat saavat matkalta ja sattumoisin moni muukin ihminen voi samalla hyvin.

  Se nyt on vaan niin, että yrittäjyys ja toimeliaisuus saa kansakunnan voimaan hyvin. Aikaa pitää käyttää ja aikaan pitää saada. “Kun toimeen tartutaan” olkoon oivallinen motto.

  Yksin yrittäjä on hyvä alku. Siitä on helpohko aloittaa. Työllistäminen on oleellinen asia yrittäjyydessä. Kavereita pitää olla. Siten saadaan kasvulle siivet. Sekä yrittäjän että yrityksen kasvulle.

  Eteenpäin läpi laaksojen ja yli kukkuloiden kulkee tie. Yrittäjänä muista ehdottomasti hengittää voimallisesti matkaa kulkiessani. Ei mikään eikä kukaan säily elossa hengittämättä. Yrittäjän oma hengitys on ilo tekemiseen ja tuo kestävyyttä yrityksen kasvuun. Sinulle sopiva hengityksen taito on sinun opittava itse.

  Hyvää matkaa yrittäjänä toivottaen. Älä ole yksin vaan hanki kavereita kulkemaan kanssasi.

 2. Nina kirjoitti:

  Ihanaa tukea Jussi! Kiitos kirjoituksestasi.

  Olen oppinut pikkuhiljaa avunpyynnin isommassa mittakaavassa ja oikeissa asioissa. Etsin sparrausta viisaammilta, pyydän apua sisältä firmasta ja löydän olkapäätä tarvittaessa kotoa :) .

  Toivon kasvun tuovan kasvua kaikille mukanakulkijoille ja mukaan uusia kasvavia (mutta jo minua pätevämpiäkin) kulkijoita.

Speak Your Mind