Etusivu
Sitouttaja on Valmennustoimisto Sitomo Oy:n ulkoiseen viestintään tarkoitettu yritysportaali. Portaali on luotu asiakkaidemme, yhteistyökumppaneidemme, työntekijöidemme sekä suuren yleisön iloksi, tietolähteeksi ja keskustelupaikaksi.

Mansikanpoimimisesta se lähti

Identiteetti on pyörinyt teemana blogissamme säännöllisesti. Miksi? Siksi, koska uskomme sen voimaan. Olemme puhuneet identiteetin vaikutuksesta valintoihimme, identiteettikriisistä muutoksessa, identiteetin paljastumisesta ja sen merkityksestä oman arjen johtamisessa. Yksi osa-alue on jäänyt vähemmälle huomiolle: ammatti-identiteetti.

Ammatti-identiteetti on yksi monista identiteeteistämme; puolison/vanhemman/harrastajan/tyttären jne. rinnalla on myös “ammattiminä” eli käsitys itsestä ammatillisena toimijana. Se, millaiseksi määrittelemme itsemme ammattilaisena, vaikuttaa uskomuksiimme itsestämme, suuntaa sitä, miten pystymme hyödyntämään opittuja taitoja ja loppuviimein vaikuttaa suoraan tekoihin ja tuloksiin, joita saamme aikaan. Parhaimmillaan ammatti-identiteetti on huippuunsa valjastettu, eteenpäin sysäävä voima, siksi sen työstäminen on ehkä tärkeimpiä asioita oman kehityksemme ja tyytyväisyydemme kannalta.

Ammatti-identiteetti muokkautuu läpi koko työ- ja opiskeluhistoriamme. Se elää jatkuvasti ja muuttuu joka kerta kun esimerkiksi käsityksemme itsestä muuttuu tai meihin kiinnittyvä ympäröivä maailma muuttuu: palkka, työsopimus, työpaikka, työnkuva, kollegat, esimiehet jne. Haastavaksi tilanteen tekee se, että usein emme tietoisesti käsittele näitä muutoksia, emme ota aikaa pohtiaksemme omalle ammatti/opiskelu-uralle mahtuneita etappeja ja niiden merkityksiä. Tällöin saatamme joutua tilanteeseen, jossa vain suoritamme kokien tyhjyyttä ja ihmetellen omaa käytöstämme.

Se, mitä olemme nyt, on menneisyyden tulosta. Siksi ymmärtääksemme valintojamme ja tekojamme nyt, on hyvä katsoa taaksepäin. Miten minusta on tullut minä? Miten varhaiset kokemukset opiskelusta ja aikaisemmista työpaikoista näkyvät tämän päivän työssä? Mitä kannan mukanani? Ehkä ensimmäisen esimiehen rohkaisua “sä pystyt ihan mihin vaan”, ehkä erään kollegan tokaisua suutuspäissään “susta ei ole mihinkään”, ehkä tunnetta riittämättömyydestä kun en onnistunut saavuttamaan minulle asetettua tavoitetta, ehkä koettua konkurssia, ehkä pitkän työn jälkeen valmiiksi saatuja opintoja, ehkä asiakkaalta tullutta lämmintä kiitosta tai ehkä läpikäymääni rankkaa organisaatiomuutosta. Mitä vain ne ovat, ne on tärkeä tunnistaa. Jotta oppii ymmärtämään itseään – ja löytämään mistä haluaa päästää irti ja mihin haluaa mennä.

Hyvä keino selkiyttää omaa ammatti-identiteettiä, on tehdä lifeline omasta opiskelu- ja työhistoriastaan. Varaa itsellesi aikaa parikymmentä minuuttia ja kokeile seuraavaa treeniä:

1) Listaa opiskelu- ja työhistoriaasi aikajanalle aloittaen ensimmäisestä työpaikasta ja/tai opiskelupaikasta ja päättyen tähän päivään. Laita janalle asioita, joita sinulle nyt pulpahtaa mieleen: sanottuja lauseita, saavutettuja tavoitteita, kokemuksia, tunteita, työpaikan vaihtoja, onnistumisia, haastavia tilanteita, kollegoita, esimiehiä jne.

2) Lue kirjoittamasi ajatuksella ja palauta tilanteet niin elävästi mieleen kuin pystyt. Ympyröi listaamistasi asioista sen jälkeen neljä asiaa, joiden koet vaikuttaneen sinuun kaikista vahvimmin. Nämä ympyröimäsi asiat ovat todennäköisesti niitä, jotka näkyvät työssäsi tälläkin hetkellä. Pysähdy: millaisia ne ovat? Vievätkö ne sinua eteenpäin vai pitävätkö paikallaan?

3) Kirjoita sen jälkeen tajunnanvirtaa vastauksena kysymykseen: “Kuka/millainen sinä olet ammattilaisena tällä hetkellä?” Listaa vapaasti asioita, joita sinulle itsestäsi tulee mieleen.

Tällainen treeni auttaa usein näkemään syy-seuraussuhteita ja havahtumaan oman toiminnan taustalla piileviin kokemuksiin. Se auttaa selkiyttämään ammatti-identiteettiä, joka puolestaan on pohja tyydyttävälle ja tuloksekkaalle työskentelylle. Se auttaa havahtumaan uskomuksiin, joita mukanamme kannamme ja jotka näkyvät jokapäiväisessä työssä. Siksi kysymys siitä millaisella ammatti-identiteetillä minä tällä hetkellä työskentelen, on yksi arvokkaimmista kysymyksistä minkä itselleen voi esittää.

Tietoja Tarja Kivistö
Tarja on ihmisyydestä, hyvinvoinnista ja oppimisesta kiinnostunut valmentaja, jota ajaa eteenpäin vahva halu auttaa ihmisiä kasvamaan ja kehittymään.

Speak Your Mind