Pelossa vierailu kasvattaa mukavuusaluetta

Kävin perjantaina Stockmannin Hulluilla Päivillä. Odotin ykköskerroksessa hissiä, kun noin 60 vuotias nainen jutteli, että mites nämä hissit ovat niin vaikeita. Mistä sitä tietää mihin kyytiin pitää nousta, jos ylös haluaa kun edestakaisin menevät. Varovasti yritin selittää nuolista hissin yläpuolella. Päästyämme ylös menevään hissiin hänen asenteensa muuttui pelokkaaksi ja hän tunnusti ettei ollut mennyt vuosiin hissillä ja pyysi minua heti kertomaan, kun olemme kolmosessa. Hissittömän elämän syynkin hän ehti paljastaa, hän kertoi olleensa pitkään työtön ja onneksi kohta pieni eläke alkaisi juosta. Ei ole ollut asiaa keskustaan eikä isoihin taloihin. Nyt kuulemma ystävätär oli luvannut tarjota kahvit.

Hissillä matkustaminen on suurimmalle osalle meistä tavallista ja niin sanotusti mukavuusalueella olevaa puuhaa. Tälle rouvalle hissi oli epämukavuusaluetta; vierasta ja aiheutti silminnähden pelkoa ja ahdistusta. Peukut rouvalle kuitenkin, hän kohtasi pelkonsa ja käytti hissiä.

Tuntematta rouvan tilannetta tarkemmin voisin kuitenkin kuvitella, että työttömyyden myötä elämänpiiri on hitaasti supistunut. Toki hän olisi voinut keksiä keinoja pitää sitä laajempana, mutta me ihmiset kestämme hitaasti heikkenevää tilannetta. Siltä on helppo sulkea silmänsä.

Miksi heikkenevää? Mitä pienemmäksi me päästämme mukavuusalueemme, sitä useampi asia meitä pelottaa, vaivaa ja ahdistaa. Ja mukavuusalue taas kasvaisi kohtaamalla epämukavuutta; pelkoa, ahdistusta, lykättyä tarpeentyydytystä.

Tässä pieni tarina konkreettisesti omasta elämästä tältä syksyltä. Olimme lähdössä perheen kanssa matkalle Italiaan. En ole aiemmin matkustanut pienen vauvan kanssa. Mieleni askarteli varotoimissa, miten saada vauva viihtymään koneessa, entä jos häntä sattuu korviin jne. Kaikki sujui lopulta paljon paremmin, kuin odotin. Nyt olisin paljon huolettomampi ja luottavaisempi matkalle lähtijä. Mukavuusalueeni siis kasvoi.

Ponnistele, opettele uutta ja haasta itseäsi

Tämä sama tapahtuu meille työelämässä. Jos asiat pysyvät pitkään samoina, alkavat uudet asiat vaatimaan meiltä enemmän ponnisteluja. Olisiko järkevämpää pitää tietoisesti omaa mukavuusalueella mahdollisimman laajana? Voisi opetella uusia asioita ja haastaa itseään eri osa-alueilla.

Tarkastele odotuksiasi

Jos omat odotukset ovat turvallisuuteen ja tasaisuuteen liittyviä, on taipuvainen tavoittelemaan mukavuutta. Tietenkin, jos voimavarat jostain syystä hetkittäin ovat heikommat, on syytä ladata itseään. Kuitenkin liian pitkä asiointi mukavuudessa kutistaa liikkumatilaa.

Ihminen jonka mukavuusalue on laaja, eli harvemmat asiat pelottavat ja ahdistavat menestyy taatusti työelämässä paremmin, kuin sellainen, joita uudistukset ja muutos ahdistavat. Mikä siis neuvoksi. Lue, tutki, etsi vaaranpaikkoja, kohtaa uusia ihmisiä ja tilanteita. Pyydä apua ja salli itsellesi virheet ja epäonnistuminen.

Johtaja; auta ihmisiä kasvamaan ja kehittymään

Johtaja voi tukea omalla esimerkillään, kannustamalla ja vahvistamalla ihmisten itsetuntoa. Ihmisiä voi tietoisesti kierrätää eri tehtävissä ja rimaa voi nostaa monella tapaa, kun huolehtii tuesta. Ihmisten kasvu saa aikaan yrityksen menestystä ja kasvua.

_63u8971

Nina Rinne, Sitomon perustaja ja valmentaja – On loputtoman utelias ihmisten välisille ja ihmisten pään sisäisille ilmiöille

 

JAA