Elämäni sivuaskeleet ovat luoneet eniten sen, mitä olen tällä hetkellä

Tiedättekö sen ihmistyypin, joka ala-asteella kertoi täysin varmana ryhtyvänsä isona eläinlääkäriksi. Sitten näet hänet reilu parikymmentä vuotta myöhemmin Prismassa, ja hänellä on eläinpraktiikka, kultainen noutaja ja kaksi lasta. Hän on ihmisiä, joka on edennyt kohti päämääräänsä kuin veturi. Ihailen näitä ihmisiä, sillä olen itse täysin erilainen.

Ala-asteella ollessani halusin yhtenä päivänä balettitanssijaksi, toisena opettajaksi ja kolmantena taitelijaksi. Elämäni motto varsinkin parikymppisenä oli ”testata mahdollisimman paljon asioita, jottei myöhemmin kaduta”. Olen ihminen, joka kyllästyy helposti ja ihastuu silmänräpäyksessä uusiin ihmisiin, asioihin ja paikkoihin. On normaali, että lapsena innostuu jokaisesta tiellensä tulevasta ärsykkeestä, mutta jos meno jatkuu samanlaisena aikuisiässä, alkaa elämä olla toisinaan raskaampaa.

Akateemisia naisyrittäjiä on Suomessa 2%

Olen opiskellut yliopistossa kolmea eri pääainetta. Lopulta valmistuen ainoastaan markkinoinnista. Siitäkin täpärästi, kun yrittäjyys vei mukanaan kesken opiskelujeni. Yrittäjäksi päädyin sattumalta ja halusta kokeilla. Vanhempani eivät ole yrittäjiä – myös tilastot ovat minua vastaan. Akateemisia naisyrittäjiä on Suomessa erään tilaston mukaan 2 %:n luokkaa. Kun minut headhuntattiin ison kansainvälisen yrityksen johtoryhmään, päätin kokeilla tarjottua pestiä. Pian totesin, että tämä ei sovi minulle, perustin uuden yrityksen ja lähdin San Franciscoon (tämä kaikki siis tapahtui muutamassa kuukaudessa).

Aikaisemmin minua hävetti kertoa monista sivupoluistani, päättämättömyydestäni ja halustani kokeilla. Nyt näin kuitenkin, että jokainen polku on vienyt minua kohti sitä ainutlaatuista osaamiskokonaisuutta, mitä minulla on tänä päivänä. Pystyn ammentamaan kokemuksia niin bisnes- kuin henkilökohtaiseen elämään. Lisäksi pystyn samaistumaan ihmisten tuntemuksiin paljon paremmin kuin, mitä olisin elänyt ns. toisinaan ihannoimani tavoitteellisen ja lineaarisen elämän. Ihmiset tulevat usein kysymään minulta neuvoja ja tukea omissa elämänsä murroskohdissa. Elämäni sivujuonteet ovat auttaneet minua löytämään omat vahvuuteni, arvoni ja suuntani.

Kokemus hyvästä elämänlaadusta tulee kyvystä luottaa tulevaisuuteen

Välillä jotkut sivupolut ovat tuntuneet turhan raskaalta ja saanut miettimään, miksi juuri minä elän tällaista etsijän elämään. Kuitenkin jälkeen päin lähestulkoon jokainen steppi on käynyt jälkeen päin järkeen. Pidin kauan turhana sitä, että luin ensimmäisenä pääaineenani yliopistossa historiaa, mutta jälkeen päin katsottuna se on auttanut minua ymmärtämään ihmisiä tehdessäni bisnestä eri kulttuureissa. Kuten Steve Jobs sanoi ”You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards.” Pisteiden piirtäminen kanvaan tyhjään reunaan vaatii kuitenkin myös rohkeutta. Uskon vahvasti, että kokemus hyvästä elämänlaadusta ei tule aineellisista asioista, vaan kyvystä luottaa tulevaisuuteen: uskosta siihen, että se kanvaan väärässä päässä oleva piste onkin juuri se oikea. Ainainen pelko tulevaisuudesta syö niin henkilökohtaista jaksamista kuin kaventaa kykyä nähdä uusia mahdollisuuksia.

Singularity Universityn perustaja, kuuluisa innovaattori ja futuristi Ray Kurzweil on sanonut, että lineaarisen elämän elämisen sijaan, meidän pitäisi ottaa elämässämme exponentiaalisia askelia. Hän perustelee sen sillä, että mikäli otat 30 lineaarista askelta eteenpäin, tulos on tasan 30 askelta eteenpäin. Jos otat 30 exponentiaalista askelta eteenpäin, lopputuloksena on miljardi askelta. Kurzweilin kommentista voidaan siis päätellä, että exponentiaalinen askel on sellainen askel, joka suoran, tavoitteellisen etenemisen sijaan kiihdyttää kasvuasi sellaiselle tasolle, jota et itsekään pysty arvata.

Mieti sinä tänään, mitä asioita, jotka eivät näytä niin selkeiltä saavutuksilta, sinä voit arvostaa ja ammentaa omasta elämästäsi. Kokeile, elä ja testaa. Ja arvosta elämän epälineaarisuutta.

 

Karoliina Lehtonen, Booming Strategies and Marketing

Karo on markkinoinnin superammattilainen, yrittäjä, bloggari ja puhuja. Hänen intohimonaan on saada yritykset entistä parempaan kukoistukseen tarkkaan kohdennetulla ja asiakaslähtöisellä markkinoinnilla.

Karo at Linkedin

JAA